Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya

“SAĞLIKLI BİR VÜCUT İÇİN ÖNCE AĞIZ SAĞLIĞI”

Hatay Diş Hekimleri Odası, 20 Mart Dünya Ağız ve Diş

Hatay Diş Hekimleri Odası, 20 Mart Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Toplumda ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulanan açıklamada; dünya nüfusunun %90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar risk altında oldukları belirtildi.
Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin’in yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Birleşmiş Milletler tarafından 2011 yılında hazırlanan ve “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları” konu alan Deklarasyonunda; ağız sağlığının, ölümcül kronik hastalıklar ile aynı riskfaktörlerini paylaştığı ve dünya nüfusunun gelecek yıllarda karşılaşacağı zorlukları gidermek için kullanılacak ortak bir yaklaşımın gerekliliği belirtilmiştir. Bu deklarasyonun hemen ardından 20 Mart 2013 tarihinde Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), ağız ve diş hastalıklarının görülme sıklığını azaltmak ve kişilerin, ailelerin, toplumların ve hükumetlerin dikkatini ağız sağlığına çekmek amacıyla, 20 Mart gününü “Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü” olarak kabul etmiştir.

Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü, FDI üyesi olan yaklaşık 200 ülkede çeşitli etkinlikler ile kutlanmakta ve ağız diş sağlığına bağlı yaşam kalitesi artırılmaya çalışılmaktadır. Ağız hastalıkları, en sık rastlanan kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Küresel boyutta dünya nüfusunun %90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır.

Her yıl 20 Mart’ta FDI tarafından ayrı söylem ve posterler belirlenerek kamuoyunun dikkati çekilmektedir. 20 Mart Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü’nün hedefi yaşam boyunca yani gencinden, artan yaşlı nüfusa kadar ağız ve dişleri korumaya odaklanmaktır. Bu kapsamda, toplumda ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu farkındalığının oluşturulması, ağız ve diş hastalıklarının özellikle de diş çürüğünün engellenebilir hastalıklar olduğu, “Sağlıklı bir vücut için önce ağız sağlığı” mesajı verilmektedir.