Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın İlk Ruhsatlı Hayvan Pazarı Açıldı

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Üzümdalı Mahallesi’ne yapılan “Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı Entegre Mezbaha” tesisi açıldı.

Hatay’ın ilk ruhsatlı hayvan pazarı olma özelliğine sahip Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı Mezbaha Projesi 29 bin 199 m² açık alan üzerine kurulu 5.000 m² si kapalı, 568 büyükbaş ve 810 küçükbaş hayvan kapasitesine sahip, idari binası, sosyal tesisleri ve sağladığı diğer imkanlarla bölgenin uzun bir dönem bu alanda ihtiyacını karşılayacak. Bu güne kadar kontrolsüz, düzensiz, can ve mal emniyeti açısından zayıf ve birçok hastalığın hayvanlar arasına bulaşmasına vesile olan eski hayvan satış pazarları tarihe karışacak olan yeni tesiste mevzuata uygun yüksek standartta alım satım işlemleri gerçekleştirilecek

Modern ve donanımlı yeni tesisin açılışına  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden,  HBB Zabıta Dairesi Başkanı Ahmet Kilisli, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali,  Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, SKT üyeleri, kurum müdürleri , muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

SAĞLIKLI MODERN MEZBAHANE HATAY’IMIZA YENİ SOLUK GETİRECEK

Bölge hayvancılığına ve ticaretine yüksek standart getirecek olan  “Üzümdalı Canlı Hayvan Pazarı Entegre Mezbaha” tesisinin kente önemli bir katkı sağlayacağını belirten HBB Zabıta Dairesi Başkanı Ahmet Kilisli, bugüne kadar kontrolsüz, düzensiz, can ve mal emniyeti açısından oldukça zayıf eski satış alanlarının kullanımını ortadan kaldıracaklarını dile getirdi.

Başkan Kilisli konuşmasının devamında; “Modern mezbahasıyla entegre olarak yaptığımız tesis, hayvan refahı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığına da katkı yapacaktır. Satışa getirilen her hayvanın sağlık kontörlünden geçtiği, hayvanı taşıyan aracın da dezenfekte edilerek satış alanına alındığı, hasta veya şüpheli hayvanların karantina ahırına alınarak olası bulaşmaların önüne geçildiği bir sistemle çalışacaktır. Öte yandan tesiste ticari amaçla getirilen hayvanların pasaportlarının, sevk raporlarının kontrol edilerek mevzuata uygun ticaret imkanı sağlamasının yanı sıra pazarlardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların engellenmesine katkı sağlayacaktır.” İfadelerinde bulundu.

SAĞLIK VE GIDA GÜVENLİĞİNE UYGUN  YENİ TESİS

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu ise, “Görev sürecim boyunca Hatay’da ruhsatlı bir hayvan pazarı oluşması yönünde hep bir çabamız oldu. İl yöneticilerimizden yegane taleplerimizden biri olan ruhsatlı hayvan pazarının bugün açılışını yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum.  Hayvanların sağlığı dolayısıyla insan sağlığına ve gıda güvenliğine hizmet edecek bu tesisi bize kazandırdıklarından dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

HAYVANLARIN GAYRİ RESMİ SATIŞLARI  TARİHE KARIŞIYOR

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu açılışta yapmış olduğu konuşmasında ; “İlimiz, bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı ender yerlerden biridir. Hayvancılık konusunda ilimizde 150 bine yakın büyükbaş, 400 bine yakın da küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Hayvan pazarımızın bu noktada ilimize çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum. Hayvanların sıra dışı bir şekilde gayri resmi satışlarına şahit oluyoruz. Açılışı yapılan hayvan pazarı ruhsatlandırılmış bir tesistir. Temennimiz bundan sonra dışarıdaki satışların engellenmesidir.” açıklamalarında bulundu.

HEMŞERİLERİMİZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA  HAYVANLARINI SATIP ALIMA İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLİR

Hayvan satışının ve kesiminin yapılabileceği yeni ve modern tesisin kent adına önemli bir proje olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Bu tesis geniş çaplı bir faaliyete hizmet edebilecek bir tesistir.  Ancak biz şuan hayvan pazarı bölümünü açıyoruz. Değişen mevzuatlardan dolayı mezbahane kısmında yenilikler yaparak yakın bir zamanda aktifleştireceğiz. Hatay, tarım ve hayvancılık konusunda çok ileri seviyedeydi. Ancak son dönemlerde değişen mevzuatlar doğrultusunda kentimiz bu özelliğini kaybetmeye başladı. Bizlerde bu değerlerimizi harekete geçirmek adına Hatay’ın iki noktasına Dörtyol ve Antakya’ya çok seri kesim yapabileceğimiz mezbahanelerimizi yaptık. Hijyenik ve günümüz şartlarına uygun hizmet verebilecek olan bu tesislerde hemşerilerimiz sağlıklı hayvanlarını satıp alıma işlemlerini gerçekleştirebilecek. Hatay kültür, tarih ve medeniyet şehriydi. Büyükşehir statüsüne girdikten sonra bu değerler katlanarak ilerledi. Bu kazanımlarda bizlere destek veren valiliğimizden itibaren, çalışma arkadaşlarımıza, muhtarlarımıza ve bize dualarıyla oylarıyla destek veren hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Hatay’ımızın birliği, bütünlüğü hem de gelişmesi için arkadaşlarımızla gece gündüz  çalışmaya devam edeceğiz. Açılışını yaptığımız tesisimizin kentimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

HATAY ÇOK YÖNLÜ POTANSİYELİ OLAN ŞEHİRDİR

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu yaptığı konuşmasında,  “Hatay ticari, deniz ve hayvancılık yönünden potansiyeli olan şehirdir. Ortadoğu’daki olayları elbet bir gün bitecekler. Bizlerde bunun hazırlığını yapmak zorundayız. Türkiye kaynaklarını bilinçli kullanırsa hayvancılık ithalatlarına ihtiyaç duymayacağız. Coğrafyamız bize ihtiyaçlarımızı karşılama imkanını sunuyor.” Dedi.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ise yapılan tesisin kente hayırlı olması temennisinde bulunarak başarılı çalışmalarından dolayı HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a teşekkürlerini iletti.

Yapılan konuşmalarının ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi gerçekleştirilerek tesisin açılışı yapıldı.