Medeniyetler beşiği Hatay, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra zengin mutfağı ile turizmin Akdeniz’deki yükselen yıldızı.
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bu özel şehri ziyaret etmek için 50 neden sıraladı.
Hatay; Türkiye’nin Ortadoğu’ya, Ortadoğu’nun da Avrupa’ya ve Akdeniz’de açılan kapısı. Binlerce yıllık tarihiyle medeniyetlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış eşsiz bir şehir. Bir tarafta Amanos Dağları ve yaylaları, diğer tarafta başta Amik Ovası olmak üzere verimli ovaları ile bir tabiat harikası. Zeytini, pamuğu, narenciyesiyle tarımın; demir-çelik üretimiyle sanayinin; kültürel mirasıyla ve daha birçok değeriyle de turizmin Akdeniz’deki yükselen yıldızı.
MEDENİYET VE HOŞGÖRÜ DERSİ GİBİ
Hatay’ı görmeniz için yüzlerce sebep sayabiliriz. Zor kısmı, nereden başlayacağımıza karar verebilmek. Öncelikle Hatay’ın yüzyıllar öncesinden insanlığa verilmiş bir medeniyet ve hoşgörü dersi gibi olduğunu belirtmemiz gerekir.
Bu şehirde üç büyük dinin ibadethaneleri yan yana duruyor. Hıristiyanlığın ilk kilisesi de, Anadolu’nun ilk camisi de, 1700’lerden kalma bir Musevi havrası da burada. Tarihi dokusuyla sizi çarpan şehir, inanılmaz mutfağıyla da beklentilerin karşılığını fazlasıyla veriyor.
Tepsi kebabı ve künefe tatmadan, zengin bir kahvaltı sofrasına oturmadan Hatay’dan dönmeyin.
1. Habib-i Neccar Camii, 2. St. Pierre Kilisesi, 3. Katolik Kilisesi, 4. Harbiye Şelalesi, 5. Hıdırbey asırlık çınar ağacı, 6. Vakıflı Ermeni köyü, 7. Payas Sokullu Külliyesi, 8. Hatay künefesi, 9. Tepsi kebabı, 10. Hatay kahvaltısı, 11. Mozaikler, 12. Hatay Arkeoloji Müzesi, 13. 5 bin yıllık tarihsel miras, 14. Üç dinin ibadethaneleri, 15. Muhteşem doğa, 16. Ulu Cami, 17. Ortodoks Kilisesi, 18. Musevi Havrası, 19. Bayezid-i Bestami Türbesi, 20. Sarı Selim Camii, 21. Hoşgörü geleneği ve çok kültürlülük, 22. İskenderun gar binası, 23. İskenderun Limanı ve sahili, 24. Tarihi ve kültürel değerler, 25. St. Simon Manastırı, 26. Payas Kalesi, 27. Titus Tüneli, 28. Beşikli Mağara, 29. Antakya Kalesi ve surları, 30. Bakras Kalesi, 31. Koz Kalesi, 32. Cin Kulesi, 33. Samandağ Plajı, 34. Arsuz Plajı, 35. Kaplıcalar, 36. Asi Nehri, 37. Amanos Dağları, 38. Sarıseki Kalesi, 39. İmma Kalesi, 40. Barlaam Manastırı, 41. Tell Aççana Höyüğü, 42. Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayı, 43. İsos Harabeleri, 44. Uzun Çarşı, 45. Kurşunlu Han, 46. Yöresel yemekler, 47. Mimari izler, 48. Antakya ve Antakya evleri, 49. Geleneksel el sanatları ve 50. Doğal ürünler.