Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

M. İKBAL POLAT: DEPREM 4,3 MİLYAR LİRALIK ZARAR OLUŞTURDU

HATSU GENEL MÜDÜRÜ POLAT:

HATSU GENEL MÜDÜRÜ POLAT: AĞIR HASARLI VE İKAMET OLMAYAN KONUTLARDA SU FATURALARI İPTAL EDİLECEK

HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, Hatay’da deprem öncesi altyapı ve şehir şebeke suyu hatlarının durumu, deprem sonrası ortaya çıkan sorunlar ve yapılan çalışmalarla ilgili önemli bilgiler verdi.
2014’te Hatay Büyükşehir Belediyesinin kurulması ve HATSU’nun görevi devralmasından önce il genelinde altyapı ve su şebekeleri anlamında çok büyük eksiklikler olduğunu belirten Polat, HATSU’nun görevi büyük bir borç yükü ile devralmasının ardından Başkan Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın da bir irade ortaya koymasıyla çok ciddi projeler üreterek çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

“HATSU, 3 BİN KİLOMETRELİK SU ŞEBEKESİ DÖŞEMİŞTİ”

Kurulduğundan bugüne kadar 3 bin 33 kilometrelik içme suyu şebeke imalatı yaptıklarını belirten HATSU Genel Müdürü Polat, “ İçme suyu kaynaklarımızı güçlendirdik, 269 tane kuyu açıp içme suyu rezervimizi arttırdık, 48 tane su deposu yaptık. 62 tane büyük içme suyu projesini hayata geçirdik ve 8 ilçemizde içme suyu şebekesini tamamen yeniledik. Defne, Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerindeki yenileme çalışmalarına da başlamıştık ancak deprem nedeniyle henüz tamamlayamadık. Maalesef, 2014 yılına kadar özellikle kanalizasyon anlamında çok fazla yatırım yapılamamış. Hatay’da bulunan 593 mahallenin yaklaşık 200 tanesinde kanalizasyon altyapısı vardı. 73 tane hiç kanalizasyon bulunmayan mahalleye kanalizasyon şebekesi yaptık. Biz diğer mahallelerimiz için de iş programımıza göre projelerimizi hazırlayıp çalışmalarımıza devam ediyoruz. Merkeze çok yakın olmasına rağmen içme suyu şebekesi bulunmayan bazı mahallelerde HATSU döneminde içme suyu şebekesine kavuştu.” dedi.

“YERİN ÜSTÜNDE YAŞANAN YIKIM YERİN ALTINDA DA YAŞANDI”

Yaşanılan depremin ölçeğinin çok büyük olduğunu hatırlatan Polat, yerin üstünde yaşanılan yıkımın, yerin altında da yaşandığını, hasarın ve yıkımın da çok büyük olduğunu vurguladı.

Polat konuşmasını şöyle sürdürdü: Yaşanan deprem sonrası ana isale hatlarımızda çok ciddi kopmalar meydana geldi, şebekelerimizde, arıtma tesislerimizde hasar oluştu. Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre ana isale hatlarında ve su şebeke sisteminde yaklaşık 4,3 milyar liralık bir zarar oluştu. Arıtma tesislerinde oluşan hasardan dolayı kanalizasyon hatlarındaki hasar tespiti henüz tamamlanmadı. İskenderun ilçesi Değirmendere, Payas ilçesi Karacaören mevkisinde bulunan 11 ve 37 kilometrelik ana isale hatlarımız büyük zarar gördü, bazı noktalarda su kaynaklarımız yer değiştirdi bazıları kayboldu. İçme suyu kuyularımızın debileri düştü veya tamamen yok oldu.

“HATAY OLAĞANÜSTÜ KURAK BİR DÖNEM YAŞIYOR”

Önlerinde zorlu bir süreç olduğunun altını çizen Polat, deprem sonrası hızlıca reaksiyon aldıklarını, içme suyu anlamında Hatay’ın büyük bir kısmına su ilettiklerini ancak meteorolojinin güncel verilerine göre Hatay’ın şu an olağanüstü kurak bölgede bulunduğunu, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 50 düşüş olduğunu söyledi.

Yaşanan kuraklığın etkilerinin hem barajların doluluk oranlarına hem de yeraltı su kaynaklarına yansıdığını kaydeden Polat, enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı tarımsal sulamada çiftçilerin de sulama suyunda şebeke suyunu tercih ettiğini, kaçak kullanım da göz önüne alındığında Hatay’da su sorunlarının temelli çözümünde zaman vermenin pek mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

“HATSU’NUN SU FATURALARINI SİLME YETKİSİ YOK”

Polat, HATSU’nun su faturalarını silme yetkisi olmadığının bir kez daha altını çizerek kanunların bu konuda çok açık olduğunu belirtti.

Polat, 2560 sayılı İSKİ Kanunu ve 4736 sayılı kamu kurum kuruluşlarının ürettikleri mal veya hizmete ilişkin kanununa atıfta bulunarak bu hizmetlerin ücretsiz verilemeyeceğinin belirlendiğini açıkladı.

2020 Eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir görüş verdiğini belirten Polat, “ Bakanlığın görüşünde ücret tarife belirleme yetkisinin belediye meclisinde olduğu, özel kanun hükümleriyle getirilen düzenlemeler dışında işletmecilik gereği herhangi bir ücretsiz tarife uygulayamayacağı, bu bakımdan uygulanan tarifenin tahsil edilmesi gerektiği belirtilmiştir.” dedi.

“HASARLI VE İKAMET OLMAYAN KONUT VE İŞ YERLERİNE KESİLEN FATURALAR İPTAL EDİLECEK”

Haziran ayı itibariyle deprem sonrası durumu tespit etmek amacıyla tüm abonelere fatura kestiklerini dile getiren Polat, “Gerekli tespitleri yaptık. 6 Şubat Depremi’nde ağır hasar almış, orta hasar almış, o meskende, iş yerinde ikamet durumu söz konusu olmayan az hasarlı veya orta hasarlı binalar dâhil tüm faturalar iptal edilecek. Çünkü deprem anında orta hasarlı da olsa az hasarlı da olsa insanlar evlerini terk ettiler. Depolarında, şebekelerinde arızalar oluşmuş olabilir. Vatandaşlar bununla ilgili ihbarda bulunduğunda, gerekli incelemeler doğrultusunda yapılan çalışmaların ardından orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız da olsa kesilen faturalar iptal edilecek ama ağır hasarlılarda faturalar kesinlikle iptal edilecek.” açıklamalarında bulundu.

“SAĞLIK BAKANLIĞI SU KAYNAKLARINDAN DEVAMLI NUMUNELER ALARAK ANALİZ YAPIYOR”

Hatay’ın içme suyu ihtiyacının yüzde 70’inin su kuyularından, yüzde 15’ini yer üstü su kaynaklarından, yüzde 15’ini de barajlardan elde edildiğini ifade eden Polat, “ Bu su kaynaklarından aldığımız sular depolarda bekletilip belirli işlemlerden geçtikten sonra şebekelere veriliyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı birimi devamlı bu sulardan numuneler alıyor. Bu numuneler İnsani Tüketim Amaçlı Yönetmelik çerçevesinde analiz edilerek bu Yönetmelik’e uygun olup olmadığı ile ilgili rapor hazırlıyor. 11 bin 144 noktadan alınan bu numunelerden 301 tanesi kullanıma uygun değilmiş. Bu noktalarda da eksiklikleri gidermek için biz hemen harekete geçip bu eksiklikleri gideriyoruz. Kimyasal kirlilik tespit edilen kaynakları direkt kapatıyoruz. Çünkü bu bizim açımızdan çok önemli bir konu.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

HATSU Genel Müdürü Polat son olarak yapılan bu analizlerin, planlı kesinti ve onarım çalışmalarının hatsu.gov.tr adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebileceğini, vatandaşların buradan bilgi alabileceğini kaydetti.