Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘KARPAL TÜNEL’ SENDROMUNA DİKKAT!

İskenderun Palmiye Hastanesi Beyin

İskenderun Palmiye Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Gen, özellikle bilgisayar kullanan kişilerde sık görülen karpal tünel sendromunun nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Karpal tünel sendromunun en önemli belirtisinin elde uyuşma ve karıncalanma hissi olduğunu ifade eden Op. Dr. Ali Genç , “Karpal tünel sendromu, el bileği bölgesinde median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. El bileğindeki karpal tünel adı verilen dar kanal içinde median sinir, parmakları avuç içine kapatan fleksor tendonlar ve diğer yapılarla birlikte yer alır. Bu tünelin daralması veya median sinire baskı yapması durumunda karpal tünel sendromu gelişir. Elde uyuşma ve karıncalanma hissi. Özellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısında hissedilen uyuşukluk. Elde güçsüzlük ve beceriksizlik hissi. Elle tutulan nesnelerin düşürülmesi. Ağrı, el bileğinde ve parmaklarda hissedilen yanma veya batma tarzında ağrıdır. Gece semptomları: Uyuşma ve ağrı genellikle gece veya uyku sırasında artar ve uyandırmaya neden olabilir. El bileği ve elde şişlik veya ödem olabilir. Hastalık ilerledikçe gece ağrıları gittikçe artar ve uyku bozulur. Ayrıca başparmak hareketlerini sağlayan avucun dış tarafındaki kas yastığında ve avuç kemikleri çökme olur” dedi.

Karpal tünel sendromunun nedenleri nelerdir? Kimlerde daha sık görülür?
Gebelik veya menopoz gibi hormonal değişikliklerin, karpal tünel sendromu riskini arttıra bildiğine dikkat çeken Op. Dr. Ali Genç, “Hormonal değişiklikler: Travma: El bileği kırıkları, burkulmalar veya diğer travmatik yaralanmalar sonucu karpal tünele baskı oluşabilir. El bileği yapısı: Doğuştan gelen dar veya küçük bir karpal tünel, sinire baskı yapabilir. Tendinit: El bileği fleksor tendonları etrafındaki iltihap veya şişlik, sinire baskı yapabilir. Özellikle yıllardır elleriyle kaba islerde çalışan eli büyümüş ve nasırlaşmış erkek işçiler tipik hasta grubudur. Hamile kadınlar, hormonal değişiklikler nedeniyle görülebilir. Obezite, diyabet, romatoid artrit, hipotiroidi ve kronik diyaliz bağımlılığı gibi bazı sağlık sorunlarına sahip olanlar” açıklamasında bulundu.

Karpal tünel sendromunun teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Bu sendromun teşhis ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Ali Genç, “Hastanın semptomları değerlendirilir: Elde ağrı, uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler sorgulanır. Fizik muayene yapılır: El ve bilek bölgesi muayene edilir, elde hassasiyet, kaslarda erime kontrol edilir. Tinel testi uygulanır: El bileği üzerinde hafifçe vurarak sinir sıkışmasının olduğu bölgedeki ağrı ve iğnelenme test edilir. En sık kullanılan muayene testidir. Phalen testi yapılır: El bileği bükülerek karpal tünel bölgesindeki sinir üzerine baskı uygulanır ve semptomlar tetiklenir veya kötüleşir. Elektrofizyolojik testler uygulanabilir: EMG ile sinir iletim hızı ve fonksiyonunu değerlendiren testler yapılır. Hastalığın derecesini gösterir ama sonuçları şikayet ve muayene sonuçları ile birlikte değerlendirilir. Karpal tünel sendromu tedavisi; konservatif tedavi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavidir” şeklinde konuştu.