Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gülşah ERDENER AKIN

ÇOK SÖYLENTİ VAR

Hadi gelin yakın gelecekten bahsedelim.

Çok söylenti var. Her yerden bir ses çıkıyor. Ne nedir, ne kadar faydalıdır, ne kadar tehlikeli ya da normaldir kimse henüz bilmiyor. Çok basitçe anlatılsa bile cevaplanmayan bazı sorular oluyor.

Tabi ki kendi işimin en uç noktası ve tüm birler ve sıfırları çatısı altına alan Yapay Zeka’dan bahsedeceğim. Çünkü şu anda en basitinden en karmaşık işlere kadar birçok alanda birebir yer alan bu öğrenen makineler hayatımızı ve geleceğimizi şekillendirecek.

Sanayi devrimini dördüncü boyuta taşıyacak bu dönüşüm herkesin hayatını etkiliyor ve dahası da olacak!

Çiftçilikten belki de el işi sanatlarına, imalata kadar bir çok yelpazesi bulunan Yapay Zeka, iş dünyası, insanların yaşamı içine dahil ederek bu dönüşümü zorunda kılıyor. Bu dönüşüm, iş yapılan sektör kolunu daha faydalı hale, daha efektif hale, daha çok insanın bilinirliğine sunmak amacıyla gelişiyor. Örnek olarak perakendecilik alanında şirketler, müşterilerini anlama ve onlarla bağ kurma imkanı elde ediyor. Bugünden itibaren herkes iş yapma biçimini tekrar gözden geçirmeli ve dönüşümün bir parçası olmalıdır.

Dell ve Gelecek Enstitüsü’nün hazırladığı bir raporda 2023’da 2030 yılına gelindiğinde, insanların yapacağı işlerin %85’inin şu anda var olmadığını belirtiyor.

Çok basitçe düşünelim. Bundan sadece 10 yıl önce hangi meslekler vardı ve şimdi neler var? Influencer, fenomen, otomasyon mühendisi, sanal gerçeklik mimarlığı, drone tamircisi?

Ben gittiğim konuşmalarda ki bu bir etkinlik olur ya da sıradan bir arkadaş toplantısı olur, ortamda bulunanlara bulunduğumuz yılın 7-8 sene geleceğinde yaşadığımı söylüyorum.

Çünkü bu benim için abartı değil, hava atmak hiç değil, sadece gerçek.

Artık para taşımıyorum, şifrelerim parmak izimle korunuyor, matbaa tarafından basılmış bir kartvizit yerine QR kodlu kartvizitimi kendim yaptım ve tüm dijital bilgilerime ulaşılabilinir, Sanal Gerçeklik içerisindeki çoklu giriş yapılan Metaverse’te bir dolu arkadaşım var ve hemen her gece buluşuyoruz, eğleniyoruz, hatta birbirimize iş paslıyoruz. Bu dünyada avatar olarak tanıdığım, binlerce insan içinde fiziksel olarak onu ayırt edemesem de sesinden avatarı aklıma gelecek bir çok arkadaşım hatta dostum var. Artırılmış Gerçeklik yazılımlarıyla yüzüme filtreler de yapıyorum, bir buzdolabı almadan önce evime sığar mı, içi dışı nasıl onu deneyimleyerek alıyorum. Makaleler yazdığımda dil bilgisi yanlışlarımı düzelten yapay zeka yazılımlarıyla ilerliyorum. Biriyle buluşmadan önce, ona nerede olduğumu canlı konum atarak gösteriyorum. Bir ürün almadan önce daha önce alan var mı, yorumları neler onları okuyorum, araştırıyorum. Çocuğuma yapay zeka aracılığıyla her gece merak ettiği bir konu üzerine esprili, cesaret veren, akılda kalıcı hikayelerle uyutuyorum. Hikayeleri çok kısa sürede yazıyor ve okuyorum. Uyumadan önce de öğrenerek uyuyor.

Ben, merak ettiğim konular, kitaplar hakkında araba kullanırken, yürüyüş yaparken, ev işleriyle ilgilenirken sesli kitaplar ya da online eğitim portalları sayesinde kulaklığımdan bilgileri ediniyorum. Kendimi eğitme hızım çok ilerledi.

Klimamı, televizyonumu, kombimi cep telefonum aracılığıyla açıp, kapatabiliyorum.

Aslında yukarıda bahsettiğim konuları, çoğu kişi büyük bir ahenkle alıştırılarak hayatlarına adapte etti ve ediyor. Çünkü dinleniyoruz, gözetleniyoruz.

Öyle bir süreçteyiz ki gelişen teknolojilerle hayatlarımız bir bütün olarak ilerliyor. Sosyal medya herşeyin başlangıcıydı. 

Her şey nedir peki? VERİ, BÜYÜK VERİ! Sonucu YAPAY ZEKA!

Peki bu kadar basit gibi görünen Yapay Zekanın içerisinde başka neler var?

  • İnsanları ve insanlığı daha iyi anlamak
  • Kişilerin isteklerini, arzularını daha iyi ön görmek ve buna göre hizmet etmek
  • İnsanların kültürel ve etnik olarak neye ihtiyaçları olduğunu öngörmek, ihtiyaçlarının zamanlarına ve o an ki durumlarına göre onlara ihtiyaçlarını vermek, ön görmek
  • İnsanların ihtiyacı olabilecek daha akıllı ürünleri ve hizmetleri onlara sunmak
  • Çok riskli iş süreçlerini yönetmek
  • Operasyon gerektiren işleri üstlenmek

Yukarıda sayılan tüm maddeler insanların düşüncelerini manipüle etmek, kültürü değiştirmek, kaosa sürüklemek vs gibi kötü senaryoları da yanında getirebilir.

Yapay Zeka’nın çatısı altındaki yazılımları ve teknolojileri kullanmak, işinize adapte etmek ve 4. Sanayi Devriminin bir parçası olarak kendi ve iş yaşamınızda başarılı olmak istiyorsanız, sağlam bir YZ stratejisine ihtiyacınız var demektir.

Başlangıç olarak bu konuda doğru kişilerle çalışmalı, doğru kişilerle vakit ve nakit kaybetmeden, dönüşümünüzü fazlandırarak ilerlemeniz gerekmektedir. Büyük Veri işleme, Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Karma Gerçeklik, Mobil Uygulamalar, Otomasyon, Blokzincileri, Nesneler Arası İnternet gibi konuları bilmeniz ya da fikir sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü bu dönüşümden KAÇIŞ YOK!

Herkes yeni teknolojilerin sektörleri, şirketleri ve işleri üzerindeki potansiyel etkisini anlamak ZORUNDA!

Bana daha ayrıntılı bilgi için dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. 

Harika bir hafta dilerim. 

SON HABERLER