İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden KİPTAŞ tarafından Kırıkhan İlçesinde yapımına başlanan İBB Emekçileri Lisesi’nin Temel Atma Töreni CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
İBB’de görevli 90 bin personelin bayram şekeri almak yerine Hatay için bağışladığı paralarla yapımına başlanan okulun temel atma töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Özel, Hatay’da deprem sonrası yaşanan sorunları ve bu sorunların çözülememesini eleştirdi.
CHP Lideri Özel, sözlerine 6 şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremde hayatını kaybeden hem Hataylı hem de tüm şehirlerdeki vatandaşlara Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine baş sağlığı dileyerek başladı.
Yaşanan depremlerde 50 bin 783 vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan Özel, kendilerini depremin ilk anından itibaren bu meseleyi siyasi bir mesele olarak görmekten ve istismar etmekten özellikle geri durduklarını ancak depremin üç gün sonrasında 8 Şubat günü ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı’nın “hiç kimse merak etmesin. Deprem konutu ihtiyacı 600 binin üzerinde hepsini bir yıl içinde herkese teslim edeceğim. Bu devlet sözüne güvenin” sözleriyle hem devlet gücünü bir siyasi partinin çıkarlarına tahvil etmeye hem de devletin gücünü olduğundan farklı göstererek bir yıl sonrasıyla ilgili tutamayacağı sözler vererek” ilk günden niyetinin ne olduğunu birkaç ay sonra yaklaşan genel seçimi gözeterek gösterdiğini söyledi.
Özel, depremin ilk üç gününde büyük bir koordinasyonsuzluk, büyük bir panik ve hatta görevi ihmale varabilecek yanlış kararların alındığının altını çizdi.
Özel ilk üç günde “aman iktidar yapamıyor da belediyeler mi yapıyor” görüntüsü olmasın diye, şehirlerin girişinde tırların, vinçlerin bekletildiğini ve yapılması gerekenlerin geciktirildiğin, aynı zamanda darbe paronasıyla da Silahlı Kuvvetlerin vatandaşlara yardım için çıkmasına izin verilmediğini iddia etti.
ÖZEL: DEPREME ÖNLEM ALMAK YERİNE İMAR AFFI ÇIKARMAYI TERCİH ETTİLER
Özel, 2021 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarındaki yapı stokunun 6 ile 7 milyon arasındaki bir bölümünün kısmi ya da yüksek riskli konutlar olduğu tespit edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Murat Kurum’un deprem riski altındaki binalarla ilgilenmediğini ve tüm uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadığını belirtti. Ve şöyle devam etti: “Antakya, Defne, Hassa, Kırıkhan’da binaların yüzde yirmi dokuz ila yüzde elli birinin Depreme karşı dirençsiz olduğu daha önceden yayınlanan raporlarda yazıyordu zaten. Jeoloji Mühendisleri Odası Şubat 2021 yılında, Antakya’da, Defne’de, Hassa’da, Kırıkhan’da, Reyhanlı’da, Dörtyol’da ve Erzin’de 25mahallenin doğrudan diri fay hatları üzerinde olduğunu ve derhal taşınmaları gerektiğini söylemişti. Bu konuda önlem almak yerine imar affı çıkarmayı tercih ettiler. Hatay’da elli altı bin, Malatya’da yirmi iki bin, Kahramanmaraş’ta otuz bin yapı temel mühendislik hizmetleri aldığı şüpheli oldukları halde toplamda iki yüz doksan dört bin yapı imar affından yararlandı. Affedildi ve denetim dışında bırakıldı. Sonra bu deprem yaşandı.”
ÖZEL: DÜNYA SİYASET TARİHİNİN EN UTANÇ VERİCİ ŞANTAJI
Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’daki aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmayı eleştiren Özel, “Diyor ki kral, “merkezi yönetimle diyor, benim sarayımla diyor, yerel yönetim kendi gözünde Derebeyliği, kendi yolladığı Uçbey’i uyum içinde olmazsa diyor. Hizmet gelmez. Sonra bakıyor, Hataylıların gözünün içine Geldi mi? diyor. Gelmedi diyor. Mahsun kaldınız işte diyor. Bana oy vermediğiniz için size hizmet etmedim. Vermezseniz yine etmeyeceğim.” Diyerek, “dünya siyasi tarihinin en utanç verici şantajını milletimizin yüreğine milletimizin vicdanına havale ediyorum. Yazıklar olsun.” açıklamalarında bulundu.
Özel konuşmasının sonunda, 90 bin kişinin sadece bayram çikolatalarından vazgeçtiğinde koskocaman bir meslek lisesini yeniden inşa etme imkanı doğduğuna vurgu yaparak, yapılan okulun 90 bin güzel yürekli insanın Hatay’a uzattığı dostluk elini, dostluk köprüsünü ve dayanışmanın ne muhteşem bir şey olduğunu gösterdiğini belirterek, Hatay’dan hiçbir zaman ellerini çekmeyeceklerini söyledi.
SAVAŞ: ANKARA’DAN BÜYÜK DESTEKLER ALACAĞIZ
Sadece Hatay’da 24 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Savaş, depremin ilk 3 günü yalnız bırakıldıklarını bir kez daha ifade etti.
Depremin 3. gününden itibaren Hatay’a yurt içinden ve yurt dışından yardımlar geldiğini belirten Savaş, “Hatay’a en çok sahip çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve çalışanlarımız oldu. Gerçekten ilk günden itibaren Hatay’ın her noktasında bizimle hemhal oldular. Hatay’ın yarasını sarmak için birlik beraberlik içinde bize destek oldular. Ben tabii ki bütün belediye başkanlarımıza ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hem Sayın Genel Başkanlarımıza hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza bütün diğer başkanlarımıza ekipleriyle birlikte teşekkür ediyorum. İnşallah, bu okuldan “inşaatları” güzel yapacak insanlarımız çıkacaktır. Güzel yerlerde okuyacaklardır. Ben Sayın Başkanıma, KİPTAŞ Genel Müdürümüze ve bütün paydaşlarına canı gönülden teşekkür ediyorum. Kırıkhan eğitim camiamıza hayırlı olsun diyorum.
İMAMOĞLU: HATAY’DA ÇÖZEMEYECEĞİMİZ HİÇBİR SORUN YOKTUR
İBB Başkanı İmamoğlu da hem depremin yıl dönümünde Hataylıların yanında olarak acılarını paylaşmak hem de depremden zarar gören Kırıkhan ve Teknik Anadolu Lisesinin yerine KİPTAŞ’ın katlılarıyla yeniden inşa edilecek okulun temel atma töreni için burada olduklarını kaydetti.
İmamoğlu, okulun, derslikleri, laboratuvarları, güzel sanatlar atölyesi, çok amaçlı salonu, yemekhanesi, spor salonuyla ve bütün altyapısıyla çok sağlam, modern ve kaliteli bir şekilde inşa edileceğini ve en kısa sürede tamamlanarak Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edileceğini dile getirdi.
Gençlerin burada güvenle ve mutlulukla geleceğe umutla hazırlanacağını kaydeden İBB Başkanı, İBB Emekçileri Lisesi adını alacak olan okulun İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları ile Hataylılar arasında çok özel bir sevgi ve kardeşlik simgesine dönüşeceğini söyledi.
KİPTAŞ’ın okulu eksiksiz bir şekilde hazırlayacağı ve Hataylı gençlerin hizmetine sunacağını belirten İmamoğlu, “Geleceğe yürüdükleri bir şehir olarak Hatay’ı var etmeye, büyütmeye, bütün yokluklarını gidermeye, bütün eksikliklerini inşa etmeye, konumumuz, makamımız ne olursa olsun en yüksek gayretle ortaya koyacağımız gidermek hepimizin başımızın boynumuzun borcudur. Bu sorumluluğumuzu sonuna kadar yerine getireceğimizden hiçbir Hataylının asla ve asla şüphesi olmasın. Okulumuzun gençlerimize Hatay ve Kırıkhan’ımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” Dedi.
Siyasetin amacının hiçbir ayrım yapmadan herkesin sağlığını, güvenliğini, mutluluğunu sağlamak olduğunun altını çizen İmamoğlu, Siyasetin depremlerde hiç kimse ölmesin diye yapmak durumunda olduğumuz bir görev olduğunu hatırlatarak, Siyasetin, siyasi rakipleri yenmek için değil, afetleri, krizleri, vatandaşın yaşadığı zorlukları yenmek için yapılması gereken bir görev olduğuna vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından okulun temel atma töreni geçekleştirildi.
Temel atma töreni sonrası HBB Başkanı Savaş ve İBB Başkanı İmamoğlu ile birlikte 6 Şubat Depremi’nde hayatını kaybedenlerin defnedildiği Kırıkhan Asri Mezarlığı ve ardından Narlıca Deprem Şehitleri Mezarlığı’nı ziyaret edip dua ederek yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi.
Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildikten sonra kabirlere karanfiller bırakıldı.