Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Savaş, Gündemimizde Su’ya Zam Yapmak Yok

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 27 Haziran Perşembe günü UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde gerçekleştirilen kahvaltı programında basın mensupları ile bir araya geldi.
Toplantıya Başkan Savaş’ın yanı sıra Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ve çok sayıda basın mensubu katılım gösterdi
Hatay’ın geleceği ve gerçekleştirilmesi planlanan projeler ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak için düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Savaş, “Büyükşehir olarak Hatay’ın geleceği için bundan sonraki süreçte sivil toplum örgütlerimiz ile daha fazla birlikte olup ortak projelere imza atmak istiyoruz. Amacımız birbirimizden haberimizin olması yalan yanlış haberleri önlemek ve ortak paydalarımızı çoğaltmak. İstiyorum ki hepimiz birlikte hareket ederek daha güzel işler çıkartalım” dedi.
“İSİTYORUZ Kİ HATAY’IN GELECEĞİNİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRELİM”

HBB Meclisi’nin nasıl bir yol izleyeceği ve hükmüne göre, Ticaret Bakanlığı’nın 20 Mayıs 2019’da yayımladığı genelge ile belediye şirketlerinde atama yetkisinin belediye başkanından alınıp belediye meclislerine verilmesi hakkında yöneltilen soruya cevap veren Başkan Savaş, “ HBB Meclisi geçmiş 5 yıllık süre içerisinde iyi bir imtihan vermedi. Geleceğe yatırım yapmak ile bu şehri kurtarabiliriz. Bayramın ilk günü de kapısı açık olan tüm siyasi partilerimiz ile bayramlaşmaya gittik. İstedik ki Hatay, Hatay insanının ruhuna uygun bir şekilde siyaseti kullansın ve siyasetteki aktörlerimiz de Hatay insanına layık olarak bu şehri yönetsin. Bu iki adımın dışında da hafta başında başlattığımız bir çalıştay var, Hatay’ın stratejik plan çalıştayını yapıyoruz. İstiyoruz ki Hatay’ın geleceğini de birlikte şekillendirelim. Benim gördüğüm başta benim partim olmak üzere hiçbir siyasi parti geçmiş dönemdeki kavgaları istemiyor. Hatay’ın da ülkemizin de kaybedecek vaktimiz yok” dedi.
Toplantıda İstanbul seçimlerini de değerlendiren Başkan Savaş, “Ben seçimden önce bu seçimin ne Ekrem Bey’in, ne Cumhuriyet Halk Partisi’nin, ne İYİ Parti’nin ne de Millet İttifakı’nın seçimi olduğunu ifade etmiştim. Bu seçim milletin kendi seçimidir, milletin demokrasi seçimidir ve millet demokrasisine sahip çıkmıştır. Bundan sonra hepimize düşen görev daha saydam ve daha objektif bir biçimde daha çok çalışmaktır” dedi.

Borçlanma ile ilgili yöneltilen sorulara da açıklık getiren Başkan Savaş, “Şu anda 70 milyon lira borç istiyoruz. Küçük belediyeler bile bu parayı istiyor. Belediyelerin bilançolarındaki borç hanelerine bakıldığı zaman 30 büyükşehir arasından en olası bütçe bizde. Şu anda %70’inden daha az ve bu döndürülebilir borcumuz var. Şu anda bizim borcumuz 800 milyonun altında. Başka illerin borçlarına bakın ve bizi karşılaştırın” açıklamasında bulundu.

İlçe belediyelerinin de borçları hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Hemen hemen tüm ilçe belediyelerimizin borç yükü var. Türkiye’deki tüm belediyeler bu şekilde. İktidar belediyeleri daha fazla borçlu. Çünkü çok rahat borçlandılar. Normal şartlarda bir belediye bütçesinin %20’si kadar borçlanabilir ama bir bakıyorsunuz 1 yılda normal bütçesinin 3 katı borçlanan belediyeler var. Biz Antakya Belediyesini çok az bir borç ile teslim etmiştik” ifadelerini kullandı.
“GEÇTİĞİMİZ GÖREV SÜREMİZDE 8 TANE ARITMA TESİSİ BİTİRDİK”

Başkan Savaş ayrıca “Şu anda Hatay’ın en fazla ihtiyacı olan şey altyapı. Görev süremizde 8 tane artıma tesisi bitirdik. Antakya ve İskenderun’da 2 tane arıtma vardı. Ovamızın hemen hemen bütünü kanalizasyon suları ile sulanıyordu. Karaçay Barajı’nı her ne kadar iktidar 1,5 yıl önce açmış olsa da baraj bitmiş durumda değil. Barajın gövdesi ile dağ arasında sızıntı vardı. Depoları, arıtma tesisi ve isale hattı da bitmemişti. Bunlar bitince bize teslim edilecek ve biz ondan sonra Antakya, Defne ve Samandağ’ın içme suyu şebekesinin ve sulama suyunun bir kısmını oradan karşılayacağız” dedi.

Başkan Savaş, “Su zammı oluşuncaya kadar ucuzlukta Hatay olarak 26. sıradaydık. Yani bizden pahalı 25 büyükşehir vardı. Suya %20 zam yaptık ama yetmiyor. Çünkü sanayi elektriğine son bir yılda %110 zam yapıldı. İlk geldiğimizde 2,5 milyon elektrik faturası geliyordu şimdi 10 milyon geliyor, 4 katı fazla ödüyoruz. Kazandığımız paraların %60’ını elektrik faturalarına ödüyoruz. Belki suyu ucuzlatamayız ama zam vermeyi azaltabiliriz. Şu anda gündemimizde zam yok” açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde ana hedef projelerini de paylaşan Başkan Savaş, “Hem büyükşehir hem de ilçeler bundan sonraki süreç içerisinde çok kontrollü gitmek zorunda. Kimsenin müsriflik yapma gibi bir şansı yok. Çünkü İller Bankası’ndan gelen pay gittikçe düşecek. Vergilerden gelen paralarında da %60’ı büyükşehire, %40’ı da ilçe belediyelerine gidiyor. Bu da zamanla düşecek. Neden? Çünkü vergi gelirleri düşüyor, firmalar kapanıyor. ” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ: EXPO ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK OLACAK
EXPO ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Hatay’da kendi potansiyelimizi bulmamız lazım. Bizim kırsal kesimden merkeze göç devam ediyor. Köylerde genç nüfus bulamıyorsunuz. Genç nüfus olmayınca üretim olmuyor, üretimin olmadığı yerlerde bahçeler tarlalar ekilmiyor milli gelirden pay kaybediyoruz. Bizim köyden gelen gençlerimizi durdurmamız lazım. Bunun en önemli ayağı 2021’de yapacağımız EXPO. Bizim EXPO Antalya gibi olmayacak, altın yumurtlayan tavuk olacak. Kırsal kesime yükte hafif pahada ağır şeyler ürettireceğiz. İlçelerde 2-3 kooperatif merkezde de birlik kuracağız. Kooperatifler ve birlik aracılığı ile çiçeklik, fidancılık ve tıbbı aromatik konusunda öncülük yapacağız. Bunu üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yapıyoruz. Bu konuda tarlası olan ve ufku açık tüm çiftçilerimizi eğiteceğiz. Hatay’ın 10 milyar avroluk bir potansiyeli var. Yılık 1 milyar avro elde edersek tüm kırsal kesim fazlası ile nefes alır. Antakya merkezde çiçekçilik ve fidancılığın yanı sıra, tıbbı aromatik bitkilerin küçük bir fabrikasını kuracağız. Bitkilerin özünü çıkartıp, hem coğrafik işaretlemesini alacağız hem de paketleyip satarak marka değeri koyacağız. Ayrıca orada Gastronomi Sokağı ve katlı tarım da yapacağız. Amfi tiyatro ve fuar alanı da olacak. Arkeolojik eserlerimizi arkeopark olarak değerlendireceğiz. Bunların yanında çiçekler ile Hatay’da yaşayan dinlere mensup tüm dillerde Hatay ile ilgili ayetler yazacak. Buradaki gastronomi sokağında Hatay yemekleri olacak. İskenderun’dakinde dünyada gastronomi şehri seçilen 26 şehrin mutfakları olacak. Hem alt yapıda hem ticarette hem de turizmde geleceğe taşınmamız için bu değerlerimiz ön plana çıkartacak çalışmalarımız var. Bu yüzden de diğer STK’lara, resmi kurum ve kuruluşlara ve sizlere ihtiyacımız var” dedi.
“BİRİLERİ BURAYA SURİYELİLERİ GÖNDERDİ DİYE BİZ KENDİ ÇCOUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ SIKINTIYA SOKAMAYIZ”
Şehrimizde bulunan Suriyeliler ile ilgili soru yöneltilmesi üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Ben bu işe politik bir gözle değil, milli bir gözle bakıyorum. Bizim milli çıkarlarımız ilk günden beri Suriyeli kardeşlerimizi kendi sınırlarında güvenli bölgede toplamak ve orada bütün ihtiyaçlarını gidermek savaş bittiğinde de kendi coğrafyalarına göndermekti. Hatay’da doğan çocukların %65’i Suriye’den gelen insanların çocukları. Bu gittikçe büyüyecek ve 12 yıl sonra bizim nüfusumuzu geçecekler. Bizim atalarımızın kanı ile gözyaşı ile 20 yıl mücadele vererek almış oldukları bu coğrafyayı yanlış nüfus politikası ile kaybetme lüksüne sahip değiliz. Onunla karşı karşıya olduğumuzu hep söylemeye çalışıyorum. Bu politik bir söylem değildir. Bu bilimsel tanımlamayı devlet büyüklerimizin ciddiye almasını istiyoruz. Hatay’a milli bir politika yapmak zorundayız. Birileri buraya onları gönderdi diye biz kendi çocuklarımızın geleceğini sıkıntıya sokamayız. Biz bu emanete ihanet edemeyiz” açıklamalarında bulundu.

Hatay’ın değişen trafiği hakkında gelen soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Bizimle emniyetteki trafik şube müdürlüğü birlikte çalıştı. Bazı yolları daha rahat hale getirmek için böyle bir proje sunuldu. Kimi yolları çift yön yaptık kimi yolların da akış yönünü değiştirdik. Okulların tatil olduğu yaz aylarında bu sistemi deneyeceğiz. Deneyeceğiz efektif ise gerçekleştireceğiz. Amacımız Kurtuluş Caddesi’ni de rahatlatmak” dedi.

Yol çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Yazın tatil mevsiminde Belen yetmiyor, biz de bu yüzden Arsuz- Çevlik arasındaki yolu çalıştık. Vali Bey biz yapalım dedi verdik projemizi şimdi yapıyorlar teşekkür ediyoruz. Serinyol’dan Madenli’ye bir dağ yolu var. O yolu 3 araba geçecek şekilde yapmak istiyoruz. O yolu yaptığımız zaman Belen yolunu bayağı rahatlatmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Kahvaltı günün anısına çekilen toplu fotoğrafı ile son buldu.