Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ramazanda Diyet ile Zayıflayabilir Miyiz?

Zayıflamak isteyen bireyler ramazan

Zayıflamak isteyen bireyler ramazan ayı boyunca tükettikleri besin çeşitlerine ve porsiyon ölçülerine dikkat ettiği sürece kilo verebilirler. Aynı zamanda su içilmesi de önemli bir unsurdur. Kişinin yaş, cinsiyet, boy, kilo ve fiziksel aktivite durumuna uygun hazırlanmış bir beslenme programı yani Ramazan Diyeti sayesinde ramazan ayında da sağlıklı ve dengeli bir kilo kaybı olabilir. Vücut sağlığının korunabilmesi için kilo vermek uğruna tek öğün beslenilmemeli; iftar öğününün yanında ara öğün ve sahur da yapılmalıdır. Kilo kaybının kalıcı olması kişinin ihtiyacı olan kaloriyi gün içinde alması gerekir. Bunu da ramazan ayında 3 öğüne yayarak yapabilir.

Ramazanda Ne Kadar Su Tüketmeliyiz? 

Ramazanda su tüketimi en çok sıkıntı yaşanan konudur. Ancak en fazla dikkat edilmesi gereken konu da yeteri kadar su içilmesi gerektiğidir. Besinlerin rahat sindirilip emilebilmesi, kabızlık gibi bağırsak sorunlarının yaşanmaması, vücutta ödem oluşmaması ve cilt sağlığının korunması gibi pek çok etmende su etkilidir. Kişilerin günlük alması gereken su miktarları farklılık gösterebilir. Ancak iftarda sahura kadar olan süreçte 1,5-2 litre, yani ortalama 6-8 bardak su içilmesi gerekir.

Ramazanda Yapılan En Büyük Beslenme Hataları Nelerdir? 

  • Günde tek öğün beslenmek: Metabolizmanın düzgün çalışmaya devam etmesi ve sağlıksız bir kilo kaybının gerçekleşmemesi için; vücut için gerekli olan kalorinin besinler ile karşılanması gerekir. Bunun tek öğünde olması hem mide rahatsızlığına hem de bir öğünde fazla miktarda besin tüketimine neden olur. Bu besin değerlerinin öğünlere yayılarak tüketilmesi gerekli enerjinin sağlanmasında etkilidir.
  • Yemekleri hızlı yemek: Uzun süren açlıktan sonra birden ve hızlı yemek yemek tüketilen besinlerin mideye oturmasına ve hazımsızık, şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Yemekler hızlı tüketildiğinde doygunluk hissi daha geç oluştuğundan yenilen yemek miktarı fazla olabilir ve mide hacmi genişleyebilir.
  • Su içilmesini ihmal etmek: Yeteri kadar su içilmemesi iftar ile sahur arasında daha fazla yemek tüketimine neden olabilir. Su içilmediğinden oluşan susuzluk hissi vücutta açlık olarak algılanabilir ve yemek tüketimine teşvik edebilir. Bu durumda hem yetersiz su tüketimine hem de vücuda fazladan kalori alımına neden olur.
  • Tüketilen porsiyon ölçülerine dikkat etmemek: Yemeklerin hızlı yenmesi ve uzun süren açlık fazla porsiyon tüketiminin en önemli iki nedenidir. Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmemesi ve porsiyon kontrolünün yapılmaması kilo artışına neden olabilir.
  • ramazan diyeti ile ilgili görsel sonucu
  • Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri
  • Sahur öğünü mutlaka yapılmalı ve mideye rahatsızlık vermeyecek hafif besinler tercih edilmelidir. Açlık hissinin gün içinde daha geç oluşması için uzun süre tokluk hissi veren besinler sahur öğününde tercih edilmelidir.
  • İftarda porsiyon kontrolüne ve yemeklerin hazırlanma yöntemine dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. İftar menüleri ağır yemeklerden oluşmamalı; protein, yağ ve karbonhidrat içeren bütün besin değerlerini içermelidir.
  • İftar yemeğine çorba ile başlanmalı ve diğer yemeklere geçmeden önce 5-10 dakika yemeğe ara verilmelidir.
  • Özellikle sahur öğününde tuzlu besinler, salamura, konserve ve şarküteri ürünleri tercih edilmemelidir.
  • Kabızlık gibi sindirim problemlerinin yaşanmaması için kefir, kuru kayısı, kuru erik, zeytinyağı eklenmiş mevsim salataları tüketilebilir. Yeterli suyun içilmesi de ihmal edilmemelidir.
  • Tatlı tüketilecek ise; hamur işi ve şerbetli tatlıların yerine sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmelidir.