Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gülşah ERDENER AKIN

PARÇALARI BİRLEŞTİRMEK

100 trilyon bağlam, 100 milyar nöron ile şu anda en gelişmiş bilgisayara göre 100 bin kat daha fazla işlem yapan beynimiz var. 

Gözlerimi kapattığımda beni sakinleştiren hisleri saniyeler hatta saliseler içerisinde gözlerimin önüne getirebilirim. Elinde pamuklu şeker tutan amcanın bana o pembe bulutu uzatışı, ilk andımızı ilkokulumda söylediğim zaman babamın gözlerindeki heyecanını, yedi yaşımda ilk kahvemi yaptığımda annemin bravo bakışını, ortaokuldaki öğretmenimin atomları anlatırken tüm sınıfı bir atmosfere çevirip herkesi proton ve nötron olarak hayal ettiğim anı, üniversiteden mezun olduğumdaki yapabiliyormuşum mutluluğumu, Atatürk Havalimanı’ndaki ilk İngilizce mülakatımı geçişimi ve işe alınışımı, sonra eşimin karşıma çıkıp hadi evlenelim demesini ve oğlumu kucağıma aldığımdaki erişilmez mutluluk ve güce sahip olmamı ve fazlasını unutamam. Her birini saniyeler içinde düşündüm ve dudaklarımda kocaman bir gülümseme belirdi. 

Tam tersi de olabilir. Dört yaşında 2 metre betona kafa üstü çakılışım ve beni elden ele hastaneye götürmeleri ve Balcalı’da gözlerimi açmam, ön dişlerimin ikisini kırmam ve lise sona kadar bazı arkadaşlarımın bana yaptığı zorbalık, üniversitemde çok seneler üst üste sınıfta kalmalarım, İstanbul’daki insanların çoğunun menfaatçiliği ve yalancılığı yüzünden bir çok kez kalbimin kırılması ve her acının, her anımın önüne geçen büyük afet deprem benim acılarımdır. 

Bunlar ve daha fazlası beni ben yapan anılardır ve hepsi beynimdedir. Beynimde yeni anıları her yeni aldığım soluk gibi birleştiriyorum, iyi veya kötü olarak aklımda tutuyorum. Siz de öylesiniz. Bizler eşsiz beyinlere sahip, düşündükçe ve yeni bilgiler eklendikçe gelişen belkide  doğaüstü güçlere de sahip olacağımız bir sisteme sahibiz. 

Yapay Zeka hayatımızı kolaylaştırır ve beynimizi daha seri gelişmesine, işlerimizi daha kolay yapmamıza, kendi yaşantımıza daha çok değerli vakit ayrımamıza yarar. 

Elimizde kocaman bir Hatay var ve deprem sonrasında rayına oturup daha iyi günler yaşamak için bekliyor. Peki biz burada şehrin kadim verilerinden nerede ve nasıl yararlanıyoruz? 

Mesela Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Mehmet Öntürk Hatay’a yeni bir hayat başlangıcı için yeni logo tasarımlarını halka sunuyor, şehrin yeni planlarını sergiliyor, güzelleştiriyor insanlara serotonin (mutluluk hormonu) salgılatmak için çalışıyor. İskenderun Belediye Başkanımız Mehmet Dönmez şehrimizi değerli ressamlara yeni anılar oluşturmak için büyük duvarlarını renklendiriyor. Peyzajlar yapıyor, güzelleştirmeye çalışıyor. Belen Belediye Başkanımız İbrahim Gül yolları düzenliyor, peyzaj yapıyor, insanlara güzel ortamlar sunuyor, o da mutluluk veriyor. Her belediyemiz canla başla insanlara gözleriyle tanık oldukları şimdiki yeni ortamları güzel görmelerini sağlıyor. Bence harika ve güzel bir yol. 

Peki insanların beyinlerinin içi ne diyor? Kötü anılarını böylece atlatabilecekler mi? Belki bu bir başlangıç ama buradaki insanların konuşmaya, kendilerini ifade etmeye, kendilerinin dinlenmesine ihtiyaçları var. İlk günden beri yapmaya çalıştığım acil psikolog desteği gerekiyor. Belediyelerin ellerindeki kişisel verileri ile bölgelerinde yaşayan insanlara uzmanlar aracılığıyla mesajlar gönderilmeli, onların da bu mesajlara cevap vermeleri sağlanmalıdır. Sık sık ama yormadan anketler düzenlenmeli ve doğru psikolog danışmanlarla, teknolojiden yararlanarak doğru iletişim yapılmalıdır. İnsanların sadece gözlerine değil, beyinlerinin içinde saklı olan kara kutularına da ulaşmak şarttır. Böylece buradaki yaşayan insanlara liderleri tarafından net hizmet verilmiş olacaktır diye düşünüyorum. 

Bu makale vesilesiyle bana her an şanslı olduğumu düşündüren babalarım Nuri Erdener ve Ferhat Akın’ın ve tüm baba gibi babaların değerli babalar günü kutlu olsun. 

Tüm İslam aleminin de Kurban Bayramı mübarek olsun. 

Güzel anılarla dolu bir hafta dilerim. 

SON HABERLER