Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gülşah ERDENER AKIN

YAPAY ZEKA HAKKINDA HAP BİLGİLER

Bir yerlerde, insan olmayan bir şeyler bizimle mantıklı konuşmaya başladı. Bize cevap veriyor, yabancı dildeki cümleleri çeviriyor, fotoğraflarımızı değiştiriyor, bizim kişiliğimize göre hatta seçim alışkanlıklarımıza göre önerilerde bulunuyor. Hatta daha da abartıp, bildiğimiz bir yazarın tarzıyla şiir, hikayeler yazıyor, daha abartılısı da şu anda bazılarının mesleği olan işlerini ellerinden alarak insanoğlunu strese sokuyor. İş konusuna girince çok kayboluyorum ama kısaca kimse işsiz kalmayacak! Aklını, yapay zekayı kullanarak ya da ondan daha üstün kullanarak yeni iş kolları yaratacak.


İşlerimiz, insanlık, yaratılışımız vs elden gidiyor diye korkmayın. Filmlerdeki gibi düşünmeyin. Buradaki yarara da odaklanın. İnsanoğlunun kendini ve dünyayı hatta evreni keşfi henüz tam olarak tamamlanmadı. Her geçen gün yeni bir şey keşfediyoruz. Yapay zekâ da tam olarak bu yeni keşiflerde bizim keşfimizi hızlandıracak, organize edecek ve belki de gerçekleştirecek yeni aracımız olacak. Şu anda içerik oluşturmada, kodlamada, otonom araçlarda, kişisel öğrenmede harikalar yarattı ve yaratmaya da devam ediyor. Riskler her zaman var. Teknolojiye ayak uyduramayan şirketler, kişiler, doğrusunu bilmeyen, öğrenmeyen, kullanamayanlar olacak. Belki de işlerini kaybedecekler, belki sektörler yok olacak ama insanlık da çağ atlayacak. Kabuk değiştirecek.


Yapay zekanın en önemli noktası da onu tasarlayan ve eğiten insanların doğru ve ne yaptığını bilen kişi ya da ekiplerden olması gerekliliğidir. Eğer girilen verinin çoğunluğu, alınacak cevabı etkiliyor ve manipüle ediyorsa o zaman daha doğru veri dağılımlı ve güvenilir yapay zekalar kullanılmalıdır. Bu da bir insan yapımı olduğu için sorulan bilgilerin doğruluk sağlamasının alınması ve tamamen güvenilmemesi gereklidir. Kaliteli veri ve algoritmaları kullanan yapay zekâ programlarının tercih edilmesini öneriliyor.


Mesela Lensa AI ile yapılan fotoğraf manipülasyonlarında, kadınların daha beyaz ve daha albenisi yüksek göründükleri çıktılar üzerine bir protesto olmuş. Burada yapay zekanın siyahi ve melez kadınları, beyaz tene daha yakın ve daha etkileyici bir çekiciliğe sahip olan fotoğraflarını iletmişti. Burada verinin içeriği ve nasıl düzenlendiği yüksek önem taşımakta.
Princeton Üniversitesi’ndeki bilim adamları Arvind Narayan ve Sayash Kappor Substack’ta yapay zekâ temelli ChatGPT ve diğer makine öğrenme araçlarının görev verme tanımlarıyla ilgili bir makale yayınladı.
Yapay zekaya sorulması gereken en temel sorular;
1. Verinin doğruluğunu kanıtlamasını isteme
2. Gerçekle alakası olmayan bir bilim kurgu kurgusunu isteme
3. Bir dil çeviri aracı olarak kullanma
Bunlara göre yapay zekaya çok güvenmeden normal yaşamımıza katkısını düşünerek hareket etmek gerekiyor.
Uzun lafın kısası yeni yazılım ve teknolojileri yazılımcı da olsak kullanıcı da olsak iyi araştırmamız ve okumamız en önemli şart. Böylece dijital okur yazarlığımız bizi şimdi ve yakın gelecekte çok daha pozitif etkileyecektir.
Görsellerdeki filmleri de mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

Bereketli bir hafta dilerim.
( @teknolojimenajeri Youtube kanalıma abone olarak hem benim hem de teknoloji konusunda uzman bağlantılarımla yaptığım teknoloji sohbetlerini izleyebilir ve daha derin öğrenmeye başlayabilirsiniz.)

 

SON HABERLER