Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAVAŞ: “BİR AN OLSUN SİYASET VE RANT DÜŞÜNMEDİK”

HBB BAŞKANI DOÇ. DR.

HBB BAŞKANI DOÇ. DR. LÜTFÜ SAVAŞ:
“HATAY’DA İLAN EDİLEN REZERV ALANI KONUSUNU HEM TEKNİK HEM HUKUKİ AÇIDAN TAKİP EDİYORUZ”

“HEMEN BETON YAPARIM, TEMEL ATARIM’’ DEDİĞİNİZ ZAMAN BİR DAHAKİ DEPREMDE YİNE AĞLAMAYA BAŞLARIZ. YİNE FERYAT EDERİZ

BİR AN OLSUN SİYASET VE RANT DÜŞÜNMEDİK

126 AKADEMİSYEN AYLARDIR HATAY İÇİN ÇALIŞTI, YAKINDA KONUT ÜRETİMİ KONUSUNDAKİ PROJEMİZİ DE AÇIKLAYACAĞIZ

DEPREM KONUTLARI İÇİN UZUN VADELİ ÖDEME PLANLARI YAPILMASI GEREKİYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın binlerce yıllık bir şehir olduğunu ve tamamen fay hatlarının üstüne kurulmuş yerleşim alanı olduğunu söyledi.

6 Şubat depreminin ardından şehrin güncel durumu ve yaşanılan sıkıntılar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Savaş, deprem öncesi ve sonrasında öncelikle bilim dünyasından destek istediklerini kaydetti.

“15 FARKLI KONUDA DETAYLI ARAŞTIRMA YAPTILAR”

Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi hocaları başta olmak üzere, 126 akademisyen ile aylardır Hatay üzerinde çalıştıklarını belirten Savaş, ‘’15 farklı konu başlığı altında detaylı bir araştırma yaptılar. Depremsellik ne durumda? Yerleşime uygunluk değerlendirmesinde hangi yerlerde yerleşime daha uygun? Sosyoekonomik durum nedir? gibi konularda bizimle birlikte çalışıyorlar şu an. Hatay’ı bilimle inşa edeceğiz” dedi.

“BİR DAHAKİ DEPREMDE YİNE AĞLARIZ, FERYAT EDERİZ”

İnsanları güvenli, sağlıklı bir mekânda yaşatacak bir şehir oluşturulması gerektiğini belirten Savaş, “Aksi takdirde hemen beton yaparım, temel atarım, insanları kurtaralım dediğiniz zaman bu geçici bir kurtuluş olur. Bir dahaki depremde yine ağlamaya başlarız. Yine feryat ederiz. Yine sorunları aramaya çalışırız. Artık bu bir milat bu milleti biz sağlıklı bir zeminde, güçlü bir yapıda ve geleceğe de taşırken mevcut şehirleşme potansiyeli ve mevcut şehirleşmedeki geldiğimiz gelecekteki yeniliklere de açık bir şehirleşme yapmak zorundayız.” dedi.

Hataylı vatandaşlara seslenen Savaş “Hiç kaygı duymasınlar. Biz bilimin ışığında akılcı bir şekilde sizlerle birlikte bu şehri adım adım ayağa kaldırıyoruz. Ve bundan sonra insanlar yaşadıkları coğrafyada, yaşadıkları evlerde, yaşadıkları iş yerlerinde güvenle oturacaklar ve güvenle uykuya dalacaklar. Biz böyle bir şehirleşme için çalışıyoruz. Hiç kimse bu konuda kaygı duymasın. Biz ne yaptığımızı biliyoruz ve bilimin ışığından bu şehri geleceğe huzur içerisinde taşıyacağız.” açıklamasında bulundu.

“OCAK AYINDA PROJE ALANLARIMIZI KANUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ. ÇEVRE BAKANLIĞINA BİLGİ VERDİK”

Hatay için yapılacak çalışmalar hakkında da açıklama yapan Savaş, “ 15 ilçemizi de etüt ederek planlamaya ve dönüşme esas strateji belgesi çalışmalarına hızla başlamıştık. Ocak ayında proje alanlarımızı, dönüşüm stratejilerimizi, mekânsal analizlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Bu alanları Çevre Şehircilik Bakanlığımızla paylaştık. Konuyla ilgili sürecin en kısa zamanda netleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Savaş, kendilerinin de üzerinde çalıştığı bir sistem olduğunu ama önceliklerinin Hatay’ı sağlam sağlıklı bir şekilde inşa etmek ve insanların rahatça ödeyebileceği ve daha az maliyetli konutlar üretmek olduğunu bunun üzerine çalıştıklarını söyledi.

İlk iki yılı ödemesiz daha sonraki sekiz yılda uygun taksitlerle sahip olunabilecek bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Savaş, insanlar evini kaybetmiş, onları ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakırsanız bu insanların ev sahibi olması mümkün değil. Ev fiyatlarının gittikçe arttığını, bunun en büyük sebebinin de arazi maliyetleri olduğuna dikkat çeken Savaş, yeni bir, sistem getirip, bu yeni sistemle birlikte insanların daha kolay ve daha ucuz bir şekilde ev sahibi olmasını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

“DEVLET BİR BÜTÜNDÜR”

Devletin tüm organlarıyla bir bütün olduğunu ve bütün organların hiyerarşik anlamda bir bütün olarak çalışması gerektiğini kaydeden Savaş, Çevre Şehircilik İklim değişikliği Bakanlığı ile uyum içerisinde çalıştıklarını, Bakan Özhaseki’nin de tecrübeli bir bakan olduğunu ifade etti.

Hükümetin ilk olarak tarihi Antakya’daki 307 hektarlık alanı riskli alan, daha sonra yeni kanunla birlikte şehirde en fazla rantın olabileceği ekonomik değerin yüksek olduğu tam şehrin göbeğindeki mahallelerin rezerv alan olarak ilan ettiğini kaydeden Savaş, bu alanlardaki tüm tasarrufların Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait olduğunun altını çizdi.

REZERV ALANLARI İLE İLGİLİ HAK SAHİPLERİ KAYGILI

Savaş, rezerv alan ilan edilen bölgelerde hak sahiplerinin kafasının karışık ve kaygılı olduğunu ancak kendisinin Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın burada rant amacı gütmeden, toplumu rencide etmeden, hatta toplumu da mutlu edecek bir şekilde bu işi yapacağını umduğunu belirtti.

“HEM TEKNİK EKİBİMİZ HEM DE HUKUK EKİBİMİZ KONUYU TAKİP EDİYOR”

Rezerv alanları ile ilgili konuyu dikkatle incelediklerini kaydeden Savaş şöyle konuştu;
‘’Biz hemşehrilerimizin mağduriyet noktasına geldiğini düşündüğümüz zaman tabi ki konuya müdahil olacağız. Bu konuyu hem teknik ekibimiz hem de hukuk ekibimiz takip ediyor. Ama herhangi bir yanlış görmeden de yanlış yapacaksın aman şöyle yapalım demek de doğru değil çünkü Hatay’ın tekrar ayağa kalkması lazım. Kalkarken de kurumlar arasında iletişim ve işbirliği yapmak lazım ve birbirimize güvenmek zorundayız. Bunun için hem takip edeceğiz ama yapılırken güzel işlere yardımcı olacağız.

O gözle de takip edeceğiz, dikkatlice uygulanan yöntemi, stratejiyi takip edeceğiz. Bizim yapacağımız en önemli şey birincisi oradaki mülk sahiplerin hak tesliminin yapılmasına katkı sağlamak. İkincisi Hatay’ın tarihi kültürel, medeniyet birikimine yakışır bir şehirleşme planına destek olmak eğer bu yoksa düzeltilmesi için mücadele etmek.”
Başkan Savaş, Hatay için yapılması gereken her doğru işe destek vereceklerini de sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Bütün bu kaygıları taşıyoruz ama bir taraftan da bu kadar mağdur olan bir şehir var. Bu mağduriyetin üzerine ekonomik rant düşünmek gerçekten de bir insanın düşüneceği en son şey olması lazım. Olaya öyle bakmak lazım. Ama yanlış olunca da biz takipteyiz. Müdahale edeceğiz. Ama her yapılan projeye yanlış yapılacak gözüyle bakarsak da Hatay’ı tekrar ayağa kaldırmak da çok gecikiriz. Hataylı hemşehrilerimiz kaygı duymasın. Biz bu süreci çok yakından takip ediyoruz, edeceğiz. Hatay çok büyük bir deprem, büyük bir travma yaşadı. Ben bakanlığın ve TOKİ’nin burada çok daha dikkat edeceğini düşünüyorum. Mülk sahiplerine fazlasıyla ihtimam göstereceğini, saygı göstereceğini umuyorum.’’