Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

38 HAFTALIK BEBEK YAŞAM MÜCADELESİNİ KAZANDI

Mide, barsak ve karaciğerinin
Mide, barsak ve karaciğerinin bir bölümü göğüs boşluğunda dünyaya gelen 38 haftalık bebek, İskenderun Gelişim Hastanesi’nde gerçekleşen ameliyat ve yoğun bakım ünitesindeki 18 günlük yaşam mücadelesinin ardından sağlığına kavuştu.
İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Seval Metin’in gerçekleştirdiği ameliyat ve İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan’ın yoğun bakım ünitesindeki takibinin ardından sağlığına kavuşan bebek, şifa ile taburcu edildi.
“Bebeğimiz sağlıkla ailesine kavuştu”
Minik bebeğin takibini başarıyla gerçekleştiren Uzm. Dr. Sevcan Dablan, hastanın süreci hakkında bilgilendirmede bulunarak, “Hastamız dış merkezden, yenidoğan solunum sıkıntısı nedeniyle tarafımıza sevk edildi. Hastaya ilk müdahalesi yapıldıktan sonra çekilen akciğer grafisinde sağ göğüs yarısında akciğerin havalanmadığını fark ettik. Çekilen göğüs tomografisinde; hastanın mide, barsak ve karaciğerin bir kısmının göğüs boşluğunda olduğu görüldü. Bu gibi durumlar, yenidoğanda ciddi doğuştan anomalilerinde olup, bebeğin hayatını tehdit eder. Solunum cihazına bağlanan hasta, çocuk cerrahımız tarafından değerlendirilerek, ameliyata alındı. Ameliyat sonrası solunum desteğine devam edilen hastanın gerekli tedavileri uygulandı. Hastamız şuanda taburcu edilerek, ailesine kavuştu. Daha önce bu hastalıkla dünyaya gelen bebekleri sevk etme durumundaydık. Ancak bu ameliyat artık hastanemizde yapılmaktadır” dedi.
“Doğumsal diayafram hernisinde tedavi ameliyattır”
5000 bebekte bir görülen kongenital diyafram hernisi ameliyatı ile ilgili bilgiler veren Op. Dr. Seval Metin ise, “Doğumsal diyafram hernisi, karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve solunuma yardımcı olan diyafram kasının bir yerinde gelişim bozukluğuna bağlı bir delik bulunmasıdır. Bu delik sağ veya sol tarafta olabilir, ancak en sık sol tarafta görülür. Diyafram hernili bebeklerin çoğu hamilelik sırasında yapılan ultrason sırasında tanı alırlar. Doğumsal diayafram hernisinde tedavi ameliyattır. Ameliyatta organlar normalde bulunması gereken kısma yerleştirilerek, diyaframdaki delik kapatılır. Ameliyattan sonra solunum desteği şarttır. Ameliyat sonrası başarı bebeğin akciğerlerinin ne kadar geliştiği ile ilgilidir. Ameliyat acil değil ama önceliklidir. Bebeğin doğar doğmaz solunum desteğine ihtiyaç duyması akciğerlerinin iyi gelişmediğini ve anomalinin ağır olduğunu gösterir. Akciğerlerin iyi gelişmediği ve ağır kalp anomalilerinin olduğu durumlarda bebeğin hayati tehlikesi yüksektir ve ameliyattan önce veya sonra kaybedilebilir. Ameliyattan sonra da bebeklerin çok yakın takip edilmesi gereklidir. Bebeklerin çoğu akciğer yetersizliği nedeniyle oksijen desteğine ve ilaçlara gereksinim duyarlar. Sık akciğer enfeksiyonu, solunum sorunları, gastroözofageal reflü hastalığı ameliyat sonrası görülebilecek ve tedavi edilmesi gereken durumlardır. Beslenme problemleri için desteğe ihtiyaç duyulabilir, bu nedenle gelişimlerinin aksamaması için beslenme desteği yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.