Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÜRETİCİ KADAR TÜCCAR DA DERTLİ!

NARENCİYE ÜRETİCİSİNİN MALI DALINDA

NARENCİYE ÜRETİCİSİNİN MALI DALINDA KALMAMALI

Hatay’da narenciye üreticisinin son bir kaç yılda yaşadığı sıkıntılar bir yana, üreticiden narenciyeyi alan tüccar da ne yapacağını şaşırmış durumda.
Birkaç yıldır dolar bazında artan üretim maliyetleri karşısında ürününü Türk Lirası bazında alan çiftçinin zarar üstüne zarar ettiği gerçeği bir yana, tüccarın da aylar öncesinden protokol karşılığı aldığı ürünün değerinde gidip gitmeyeceğini kestirebilmek de mümkün değil.
Hatay’da özellikle Arsuz’da limon ağırlıklı, Dörtyol ve Erzin’de de portakal ve mandalinayı üreticiden alarak ihracatçılara uzun yıllardır veren Arsuz merkezli Uluslar Narenciye Sahipleri Garip Ulus ve oğlu Ziya Ulus, üretici ve ihracatçı arasında kaldıklarını ve narenciye ticaretinde devlet teşviklerinin artırılması gerektiğini belirterek, aynı zamanda narenciye kesimi için mevsimlik getirilen işçilerin barınma sorununun da büyük bir sıkıntı oluşturduğunu söylediler.
Türkiye’nin en kaliteli limon, portakal ve mandalinasının Hatay’dan çeşitli ülkelere ihraç edildiğine vurgu yapan Garip Ulus, devlet teşviklerinin en geç 11’nci ayda verilmesinin sorunu kısmen de olsa çözebileceğini söyledi.
Aracı olarak bir çok zararı göğüslemek zorunda kaldıklarını belirten Ziya Ulus ise, çiftçiden aylar önce kilosunu 6 liraya aldıkları limonu 2 liradan kesmek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, devletin üretici, tüccar ve ihracatçı üçgeninde desteğini daha erken vermesi ve bu desteği artırmasının önemine vurgu yaptı.
Aynı zamanda kesim döneminde deprem sonrası mevsimlik işçilerin barınma sorununun büyüdüğünü belirten Garip Ulus, mevsimlik işçiler için oluşturulacak konteyner kentle sorunun çözülebileceğine dikkat çekti.