Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TÜRKİYENİN DÖRTTE BİR YÜKÜ KÖRFEZİMİZDE ELLEÇLENİYOR

“İSKENDERUN’DA 430 YILLIK MİSYON

“İSKENDERUN’DA 430 YILLIK MİSYON SÜRÜYOR”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu 1593 yılında iskele ile başlayan deniz ticaretinin tarihsel süreç içerisinde İskenderun bölgesini bir liman kentine dönüştürdüğünü belirterek 430 yıllık bir misyonu sürdürdüklerini söyledi.
İstanbul merkezi ile birlikte dokuz şubeden oluşan İMEAK (İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz) Deniz ticaret odalarının yaklaşık on bin üyesi bulunduğunu ifade eden Şube Başkanı Kemal Kutlu “İskenderun’da faal 300 civarı üyeye sahibiz. Odamız, İskenderun Körfezinde Karataş’tan Samandağ’a kadar toplam 37 kıyı tesisinden oluşan bir sorumluluk sahasını kapsıyor” dedi.

İskenderun şubesinin ağırlıklı olarak gemi acentaları ve limanlardan oluştuğuna işaret eden Başkan Kutlu “Ayrıca balıkçı, kumanyacı ve gözetim firmaları bulunuyor. İştigal alanımız deniz ve oda olarak üyelerimizin günlük rutin işlerini kolaylaştırıcı rol üstlenerek üyelerimizin faaliyet alanlarındaki iş kollarını genişleterek veya yeni bir iş kolu yaratabilmek adına üye ve kurumlarımıza danışmanlık yapmaktayız. Üyelerimizin günlük işlerinde yaşadığı aksaklıkların giderilmesi için de otoriteler nezdinde girişimlerimiz olmaktadır. İskenderun Körfezi tarih boyunca bölgenin deniz ticareti için önemli bir merkez olmuştur. 1593’te bir iskele ile başlayan deniz ticaretinde iskeleden bir liman kentine dönüşen İskenderun; Çin, İran, Mezopotamya ve Yukarı Fırat Havzası ürünlerinin Batıya taşındığı, Batı dünyası ürünlerinin ise, Doğuya sevk edildiği bir liman olarak, 16. yüzyılın sonlarına doğru önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde 37 kıyı tesisine sahip, yıllık ortalama 120 milyon ton üzerinde hacimle Türkiye’nin yüzde 25 yükünün elleçlendiği İskenderun Körfezi, tarihsel süreç içerisinde limanların nasıl bir şehir yarattığını göstermesi açısından önemlidir” diye konuştu.
Kent Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Naim Ürkmez öncülüğünde bir çalışma başlattıklarını da belirten Başkan Kemal Kutlu, yaklaşık 6 aylık çalışmanın ardından 1593-1918 tarihleri arası İskenderun Körfezi deniz ticaretinin ve kentinin gelişimini iki cilt halinde kitaplaştırarak bölgenin deniz ticaret tarihine ışık tuttuklarını kaydetti.
TURİZM İÇİN BAKİR ALANLAR MEVCUT
Deniz ticaretinin yanı sıra deniz turizminin de bölgede gelişmesi için otoriteler nezdinden girişimlerinin olduğuna da değinen Başkan Kutlu “İskenderun Körfezi deniz turizmi açısından da diğer turizm bölgeleri ile rekabet edebilecek potansiyele sahiptir. Oda olarak bölgeye bir yat limanı kazandırılması için ilgili kurumlara danışmanlık desteği vererek Madenli Yat Limanı’nın deniz turizmine kazandırılmasını sağladık. Yat limanı şu anda tam kapasite çalışmaktadır. HBB’nin Kıbrıs seferlerine başlaması turizmin bölgedeki gelişimine ayrıca katkıda bulunacaktır. İskenderun Teknik Üniversitesi işbirliğiyle İskenderun Körfezindeki dalış noktalarının belirlenmesini sağlayarak bunu kitaplaştırarak EMİTT Turizm fuarında da tanıtımını yapıp dalış severlerin bölgedeki Türkiye’nin sayılı dalış noktalarından biri olan Yayladağı bölgesindeki dalış noktalarına dikkatini çekmeyi başardık. İSTE ile işbirliği içerisinde İskenderun Körfezine resif bloklar döşeyerek hem balık popülasyonunun artması hem de dalış severlerin bölgeye ilgisini çekmeyi hedefledik. Yelken ve yüzme sporlarının gelişmesi için de geçmişte olduğu gibi desteklerimizi devam ettirmekteyiz” şeklinde konuştu.

DENİZCİ MİLLET DENİZCİ ÜLKE
İMEAK DTO’nun “Denizci Millet Denizci Ülke” mottosuyla hareket ettiğinin altını çizen Başkan Kutlu şunları söyledi: “Denizci Millet Denizci Ülke mottosunu bölgemizde de benimsetebilmek, gelecek nesillere daha temiz ve verimli bir deniz bırakabilmenin gelecek nesilleri şimdiden eğitmek olduğunun farkındayız. Bu nedenle çocuklarımızın denizlere ilgisini çekmek için “İskenderun Körfezi Deniz Canlıları” konulu boyama kitabı bastırarak okul öncesi ve ilköğretim aşamasındaki çocuklarımıza ulaştırdık. İlköğretim seviyesindeki çocuklarımıza üç seriden oluşan deniz konulu hikaye kitaplarını da dağıtarak denize olan ilgi ve sevgilerini arttırmayı hedefledik. İskenderun Körfezi deniz canlıları arasında koruma altındaki, nesli tükenmekte olan ve tehlikeli türlerle ilgili broşür ve afiş çalışması yaptık. Gerek bölge insanımızı gerekse balıkçılarımızı bilinçlendirmek için bölge deniz otoriteleri ile koordineli olarak dönem dönem broşür ve afiş çalışmalarımız devam etmektedir”