Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HATAY DEVLETİ İLK CUMHURBAŞKANI TAYFUR SÖKMEN ANILDI

Hatay Devleti’nin ilk ve

Hatay Devleti ilk Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen anıldı

Hatay Devleti’nin ilk ve tek Cumhurbaşkanı merhum Tayfur Sökmen, ölümünün 39. yılında törenle anıldı.
03 Mart 2019 Pazar günü saat 10.00’da  Hatay Devlet’nin yönetildiği tarihi Hatay Valiliği binasında gerçekleşen törene Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Sayın Sökmen’in yakınları, Hatay Milletvekili Sebahat Özgürsoy Çelik, 2’nci Hudut Alayı Komutanı Albay Ahmet Gürbüz, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Nursal Çakıroğlu ve Mahmut Hersanlıoğlu, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdür Vekili Tuncay Pekin,  HESOB Başkanı Abdülkadir Teksöz, kurum il müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın Valilik binası önünde bulunan Atatürk anıtı ve Tayfur Sökmen anıtına çelenk koymasıyla başlayan tören, Kurtuluş Savaşı ve Hatay’ın Anavatan’a kavuşması sürecinde hayatını feda eden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.  Bir öğrencimizin okuduğu Tayfur Sökmen’e ithaf edilen şiirin ardından devam eden program, Tayfur Sökmen’in torunlarından Mehmet Mursaloğlu’nun “ Tayfur Sökmen’in Hayatı” konulu bir konuşma ile devam etti.
Ülkemizin bekası ve milletimizin bağımsızlığı yolunda şehadet makamına erenleri anarak başladığı konuşmasında Vali Doğan “ Bin yıllık şehit kanlarıyla sulanmış bu kutsal topraklar işgal edilmeye, parçalanmaya, bölünmeye çalışılırken bu milletin evlatları canları pahasına bu toprakların verilemeyeceğini tüm dünyaya  göstermişlerdir. 1914 yılında başlayan 1.Dünya Savaşı çok çetrefilli geçmiştir. Bu millet en zayıf zamanında bu harbe yakalanmıştır Ama yüreği cesaretle dolu bu milletin evlatları Kut-ul Amare’ de, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, olduğu gibi  3 kıtada, 7 cephede mücadele etmiş, destanlar yazmıştır. 1918 yılında Osmanlı Devleti’nin yenik sayılması ile birlikte bu milletin evlatları mücadeleye başlamış. Bağımsızlık hareketinin ayağa kaldırmış ve farklı bölgelerde bağımsızlık mücadelesine girmiştir. Hatay’da yapılan bu mücadelenin benzeri doğuda Kars’ta yapılırken diğer bir benzeri ise batıda Trakya’da yapılmıştır. Ama Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Misakı Milli Sınırları çizildikten sonra toplu bir mücadeleye girilerek bu topraklar tekrar bu milletin evlatlarına teslim edilmiştir.” dedi
-Hatay mücadelesi ibretle doludur.-
1923’te Türkiye Devletinin kurulmuş olmasına rağmen bu topraklarda bu milletin insanları asla vazgeçmemişler ve  mücadeleye devam ettirmişlerdir. 1939 yılında Anavatanla da birleşerek azim ve kararlılıklarını göstermişlerdir. Tabii bu mücadelede çok şehitler verilmiş. Allah onlara gani gani rahmet eylesin. Rabbim bir daha o günleri bu millete yaşatmasın. Bugünlere geldiğimizde yine etrafımızda birileri benzer hesaplar yapmakta. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100 yıl öncesinden çok daha güçlü ve daha kudretlidir. Bu mücadeleden de Türkiye Cumhuriyeti Devleti başarı ile çıkacaktır. Hemen 40 kilometre yakınımızda dünyanın bütün orduları toplanmış bir vaziyette bir takım hesaplar içerisindedir. Yine Suriye topraklarını, Irak topraklarını, Ortadoğu topraklarını bölüp, parçalama hesabı içinde olan bu ülkelere Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de vereceği bir cevap vardır. Bu cevabı da bu topraklarda vermektedir. Bunun mücadelesini yapan Türkiye Cumhuriyeti Misakı Milli sınırları içerisinde ve gönül coğrafyamız içerisinde bulunan insanların hak ve hukuklarını korunmak için büyük gayret göstermektedir. Ben 39. yılında Tayfur Sökmen ve onun silah arkadaşlarını, onunla bu yolda yürüyen bütün kahramanları şükran ve minnetle yad ediyorum.’’  şeklinde konuşmasını tamamladı.
Tören programının ardından Vali Doğan, Valilik Tayfur Sökmen Toplantı Salonu’nda Sökmen ailesi ve zamanın devlet adamlarının yakınlarını misafir ederek konukları ile sohbet etti. Tayfur Sökmen’in torunu Mehmet Mursaloğlu günün anısına Vali Doğan’a kitap hediye etti.