Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YENİ YILA ÖZEL LİSTE YAPIYORSANIZ DİKKAT!

Aralık ayı, kendimizi ve

Aralık ayı, kendimizi ve geride bıraktığımız seneyi değerlendirdiğimiz; yeni yıl ile ilgili umut dolu olduğumuz bir aydır.

Çoğu insan geçtiğimiz yıl kendi için belirlediği hedeflerden hangilerini gerçekleştirdiğine bakar. Her sene; bu yıl nasıl bir insan olacağım listesi hazırlar.

Bu listeyi hazırlamak keyiflidir, kimilerini şevklendirir, kimileri içinse yeni hedeflerini belirlemekte yardımcı olduğunu söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Psikolog Hande Nacar Baş, uzun vadede bu listelerin bizlere yetersiz olduğumuzu hissettirebileceğini de vurguluyor. Önerisi ise, hayata olumlu bakmaya çalışmak bunun için de aşağıdaki önerileri hayata geçirmek…

Doğru cümlelerle kendinize seslenin

Yılın ilk günlerinde harfiyen uyduğumuz maddeler, kendimizle gurur duymamızı sağlarken; şubat ayı gelip çattığında listedeki maddeler uyamadığımız kurallar dizisi olup çıkar. Kendimize hedefler belirlemek, o hedefleri güncellemek, yeni ve daha iyi bir benlik yaratmak yanlış değildir fakat bu listeleri hazırlarken bir takım yanlış cümleler bizi belirlediğimiz amaçlardan uzaklaştırmaya başlar. Yeni yıl planlarımızı belirlerken kendimize doğru cümlelerle seslenmek ise, uzun vadede başarının anahtarıdır.

İçinizde iyi olanlara odaklanın, onu yüceltin

Kendinize güvendiğiniz herhangi bir becerinizi düşünün, örneğin iyi bir dinleyici olduğunuzu ve insanların sizinle sohbet etmekten hoşlandığını, çoğu zaman sizinle paylaşımlarda bulunduğunu hayal edin. Listenize “Bu yıl iyi bir dinleyici olacağım.” yazar mıydınız? Her gün yapmakla yükümlü olduğumuz kurallarımız vardır. Kimi banyo yapmak kadar alışılmış, kimi çocuklarınızın ödevine yardım etmek kadar sorumluluk yüklü olsun, listenizde bu maddelere de yer verir miydiniz? Fakat bu özellikleriniz ya da yükümlülükleriniz sizin bir parçanız. Listede yazmasına gerek dahi olmayan görevlerinizdir. Bu görevleri listenize eklerseniz sizin için stres unsuru olmaya başlayacak, ne kadar iyi bir eş, ne kadar yetenekli bir arkadaş olduğunuz bu sorumlulukları yapıp yapmamanıza bağlı olacaktır.  Eğer bir gün bu maddeleri yapmazsanız kendinizi yetersiz hissetmenize, hedeflerinizi gerçekleştirememiş bir insan gibi görmenize neden olacaktır. Çünkü çekmecenizde duran kağıt size kendinize karşı koyduğunuz katı kuralları hatırlatacak, yeterliliğinizi belirleyecektir.

Listelere maddeler zinciri olarak bakmayın

Liste yapmanın başka bir olumsuz tarafı ise, aslında sahip olamadıklarımızı listelediğimiz bir maddeler zinciri olmasıdır. Kendini güzel bulan bir kadın sabah aynaya bakıp ben çok güzelim demez. Fakat kendini yeterince güzel olarak algılamayan bir insan ise kendini olumlamak adına aynanın karşısına geçip ben güzelim diye tekrarlayabilir. Beynimiz karmaşık ve çoğumuzun algıladığından çok daha yetkin bir organımızdır. Beynimizi kandıramayız. Ben güzelim cümlesinin altında yatanı duyar ve size yeterince hoş görünmediğinizi hatırlatır.

Listenize yazdığınız, olumlamaları ise beyniniz olumsuz olarak algılayabilir. Ben güzelim örneğindeki gibi, listenizde bu yıl eşimle daha romantik bir ilişkim olacak diyorsanız, yaşanılan ilk sıkıntınızda listeniz gözünüzün önüne gelecek ve bir maddeyi başaramamış gibi hissedeceksinizdir. Ayrıca beyin size illüzyon yaratacak, ilişkinizi olduğundan rutin algılayacaksınızdır.

Listedeki cümleleri doğru seçin

Ocak ayını bitirip, şubat ayına girdiğiniz günlerde ise hava soğuyacak, depresif düşünceler ise yaklaşacaktır. Yılın bitmesine ve yeni hedef listesi belirlemenize uzunca bir zaman vardır ve kendinizi yeterince iradeli hissedemezsiniz. Yeni yıl planlarını yazmak yanlış bir davranış değildir fakat yazdığınız cümleleri doğru seçmeniz oldukça önemlidir. Eğer cümleleriniz doğru mesajlar içeriyorsa hazırladığınız liste sizi planladığınız hayata yakınlaştıracaktır. Yeni yıl hedefleri listenizi yazarken;

  • Doğru hedefler belirlemek için kendinizi strese sokacak net cümlelerden kaçının.
  • Cümleleriniz kendinize karşı şefkatle yazılmış olsun.
  • Kaldıramayacağınız, büyük hedeflerden uzak durun. Büyük hedefler, erken pes edişlere gebedir.
  • Önceliğinizi kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeye verin.
  • Somut görevlerden kaçının, örneğin bu yıl yirmi kitap okuyacağım yerine kitap okumak için kendime fırsat tanıyacağım yazmayı deneyin.
  • İçinizdeki çocuğa sarılın ve listenizi onun arzularına göre oluşturun.
  • Kendinizle yalnız zaman geçirmeyi ihmal etmeyin çünkü kendinizi sevmeniz için iyice tanımanız gerekir.
  • En önemlisi bu hedefleri belirlerken hayatın sürprizlerle dolu olduğunu unutmayın. John Lennon’un lafı her zaman hatırınızda olsun; “Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir.”