Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAVAŞ, AMİK OVASINI KANALİZASYON SULARINDAN KURTARDIK

Hatay’ın yıllarca ihtiyacı olan

Savaş, Amik Ovasını kanalizasyon sularından kurtardık

Hatay’ın yıllarca ihtiyacı olan ama yapılmayan altyapı yatırımlarına imza attıklarına dikkat çeken Başkan Savaş, 4.5 yıllık süreç içerisinde atıksuları ve yağmur sularını tahliye etmek adına 952 km yağmursuyu ile kanalizasyon hattı, temiz su iletmek ve paslı, kireçli boruları bertaraf etmek için de 1962 km içme suyu hattı döşediklerini vurguladı.

Eskiden Ovadaki Ürünler Kanal Sularıyla Sulanıyordu

Amik Ovası’ndaki gölün kurutulmasıyla birlikte Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı, Kumlu ve Antakya girişindeki bir çok beldenin kanalizasyonu ve arıtma tesisi olmadığını, kanalizasyon hattı olanların da atık suları ovaya bıraktığını belirten Başkan Savaş, “ovaya bırakılan bu atık sular Asi’ye ulaşmadan sulama suyu olarak kullanılıyordu. Sulama suyu olarak kullanılan kanalizasyon sularındaki insan atıkları da gübre olarak kullanılıyordu.  Ovaya ekilip tükettiğimiz gıdalar bizim kendi atıklarımızla sulanıyordu” dedi.

Ovaya Kanalizasyon Suları Akmıyor

Bu ovaya akan kanalizasyon sularını arıtmak ve tarım için kullanılabilecek düzeye getirmek için Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya’da(Küçükdalyan-Narlıca ve Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi) olmak üzere toplamda 4 adet arıtma tesisi yaptıklarına dikkat çekti.

Her Şey Temiz Bir Gelecek ve Çevre İçin

Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ ilçelerine de arıtma tesisi yaptıklarını belirten Başkan Savaş, sağlıklı, temiz bir gelecek ve çevre için Hatay’a 8 yeni atıksu arıtma tesisi kazandırdıklarını hatırlatarak, Küçükdalyan-Narlıca mevkiinde yapılan ‘Dünyanın 5., Avrupa’nın 2. Ve Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip olan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’nin Asi Nehri’nin kurtuluşu içinde gerekli bir tesis olduğuna dikkat çekti.

Dev tesisten şu anda Asi Nehri’ne saniyede 115 litre arıtılmış su verdiklerini ve Asi Nehri’ne akan bütün atık suları rehabilite ettiklerini belirten Başkan Savaş, Asi Nehri son 50-60 yıldır beklediği huzura kavuştuğunu ifade etti.

Defne Koku ve Gürültüden Kurtulacak

Defne ilçesinde de amaçlarının Asi Nehri’ni ve mahalleleri kötü koku ve gürültüden kurtarmak olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “belki maliyeti 10 milyon TL civarında daha fazla olacak, ama bundan sonraki yapacağımız atıksu arıtma tesisinin yeri büyük ihtimalle Büyükçat olacak. İnşallah ilk fırsatta bundan sonra yapacağımız arıtma tesisi ile Defne halkını bu koku ve gürültüden kurtarmayı hedefliyoruz” dedi.

Su Fiyatlarında Hatay, 30 Büyükşehir Arasında 25’inci

Arıza onarımları ve elektrik enerjisi için ciddi paralar ödediklerine dikkat çeken Başkan Savaş,  son 1 yılda elektriğe yüzde 110 zam geldiğini hatırlatarak, “30 büyükşehir arasında içme suyu fiyatında 25’inci sıradayız. Su fiyatlarında en ucuz 6’ncı Büyükşehiriz.  Her şeye rağmen doların yükselmesi, elektrik fiyatlarının 2 katını aşmasına rağmen biz, hemşehrilerimiz daha fazla ekonomik sıkıntı yaşamasın diye su fiyatlarını artırmayıp aynı bıraktık” dedi.