Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MENOPOZ SÜRECİNDE KİLO ALMAMAK MÜMKÜN

Kadın yaşamında önemli bir

Kadın yaşamında önemli bir dönem olan menopoz, menstrual siklusun yani adet döngüsünün kalıcı olarak sonlanmasıdır.

Menopozla beraber kadınlarda östrojen düzeyindeki azalma nedeniyle birlikte ani terleme ve sıcak basması, uykusuzluk, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi birçok belirti görülür.

Her 10 kadından 7’sinin oldukça zorlu geçirdiği menopoz döneminde obezite, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra kemik hastalıkları riskinin de arttığını söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz doğru beslenme sayesinde menopoz döneminin sağlıklı ve kilo almadan geçirilebileceğini belirtiyor.

Kompleks karbonhidratlara yönelin

Türk toplumunda son yıllarda en yaygın sağlık problemi olan insülin direnci kadınların menopoz döneminde yaşadığı bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Menopoz döneminde büyük bir risk faktörü oluşturan insülin direncini kırabilmek için taze meyve tercih edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bunun yanı sıra diyetteki yağ miktarının sınırlandırılmasını ve basit şekerlerden uzak durulmasını da öneriyor. Bunun içinse beyaz pirinç yerine esmer pirinç, bulgur ya da karabuğday; un yerine tam buğday unu ve tam buğday unundan yapılan ekmekler ve makarnalar gibi kompleks karbonhidratlara yönelmek gerekiyor. “Kompleks karbonhidratlar uzun süre tokluk sağladığından gün içerisinde ani kan şekeri dalgalanmalarını önlüyor” diyen Gündüz, bu sayede kilo yönetiminin menopoz dönemindeki kadınlar için daha kolay hale geldiğinin altını çiziyor.

Probiyotik tüketimini artırın

Menopoz döneminin bir diğer önemli konusu kaliteli protein kaynaklarının tercih edilmesi gerekliliği. Probiyotik içerikleri ve yüksek kalsiyum değerleri açısından yoğurt ve kefir bu dönemde sıkça tüketilmesi önerilen besinler arasında.

Bağırsakların düzenli çalışmasında etkin rol oynayan yoğurt ve kefirin yanı sıra kemiklerin güçlenmesine katkısı olan kalsiyum açısından zengin süt, badem, balık, mercimek gibi protein kaynaklı besinler de menopoz döneminde osteoporoz (kemik erimesi) riskinden korunmaya yardımcı olacak gıdalar arasında bulunuyor.

Tuzu hayatınızdan çıkarın

Menopoz döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise vücuttaki suyu tutarak ödeme neden olan fazla tuz tüketimi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, taze beslenmenin öneminin arttığı menopoz döneminde salamura, paket gıdalar ve konserve besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmasını tavsiye ediyor. Hormonal değişimlerin yoğun olduğu bu dönemde vücut ödem yapmaya çok yatkın olduğundan gün içerisinde en fazla 1 çay kaşığı kadar yani 5 gramın altında tuz tüketilmesi öneriliyor.