Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurban Bayramında Nasıl Beslenilmeli ?

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİ

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİ ?

Bayramı sağlıklı ve keyifli geçirmemiz için beslenme düzenine büyük özen göstermemiz gerekiyor.Kurban Bayramında beslenme alışkanlıklarımızda değişikler olur.Misafirliğe gittiğimiz için öğün saatlerimizi atlarız.Kurban Bayramında malum et tüketimi de artar ! Özellikle kalp damar rahatsızlıkları ve kolesterolü olanların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

SİNDİRİM SORUNUNA DİKKAT !

Etin fazla tüketimi sindirim problemlerini de beraberinde getiriyor.Ette C ve E vitamini yoktur.Böylelikle ette bulunan demirin emilimi  ve etin biyoyarralığı artar Bu yüzden et yemeklerini sebze ekleyerek pişirelim.Yanında bol limonlu bir salatayı da ilave etmeyi unutmayalım.Böylece hem besin çeşitliliği sağlamış olup, hem de bağırsak sorunu olna kabızlığı en aza indirgemiş oluruz.

Bir öğününüzde et tüketecekseniz diğer öğününüzde sebze yemeği gibi tencere yemekleri ile değiştirmeliyiz.Ya da her iki öğünde az miktarlarda et yanında da sebze yemekleri ile zengin bir öğünde oluşturabilirsiniz.

Kurban Bayramı ile sakatat tüketimi artar.Kalp,böbrek ve hipertansiyon hastaların tüketmesi sakıncalıdır.

İçecek olarak etli yemeklerin  yanında ayran,yoğurt,cacık tüketebilirsiniz.Yemeklerden 1 saat sonra ise maden suyu içmek sizi rahatlatır.

Kurbanda et yemeklerini pişirirken etin zaten kendi yağı olduğu için ilaveten yağ eklemeye gerek yoktur.Kızartmalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı,haşlama veya ızgara tercih edilmelidir.Mangal yapılacaksa kanserojen madde oluşumunu engellemek için etle ateş arasında 15 cm mesafe olmalıdır.

Etlerin haşlanarak pişirlmesi sağlıklı olmanın yanı sıra ette olması muhtemel bağırsak parazitlerinin insana bulaşmasını büyük ölçüde engellemektedir.

BAYRAMDA BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT !

Etin nasıl pişirildiği kadar nasıl saklandığı da sağlık açısından önemlidir.Etlerin küçük parçalar halinde kesilip kıyma ya da kuşbaşı halinde  birer yemeklik olacak şekilde buzlukta ya da derin dondurucuda saklanmasına özen gösterilmeli.Bu şekilde etler buzlukta -2 derecede birkaç hafta,dondurucuda -32 derecede maksimum 3 ay saklanabilir.

Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemeli,en az 24 saat dolapta dinlendirilmelidr,Et dinlenmeden pişirildiğinde sert olacağından hazımsızlık ve şişkinlik yapar.

Çözünen et hemen pişirilmeli,tekrar dondurulmamalıdır.

Evimize misafir geldiğinde tatlı ikram edeceksek sütlü tatlıları,meyveli tatlılar,dondurma ve meyve tercih edin.Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen göseri.Böylelikle hem siz hemde misafiriniz sağlıklı beslenmiş olursunuz.