Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güzelmansur çakmak gazı bağımlılığını Meclis gündemine taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur çocuklar ve gençler arasında kullanımı artan çakmak gazı bağımlılığını ve buna bağlı ölümleri verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

18 yaş altına çakmak ve çakmak gazı temininin kanunen yasak olmasına rağmen çocuklar ve gençler arasında çakmak gazı bağımlılığının giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Güzelmansur, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

7 ayda 9 çocuğumuz çakmak gazına kurban gitti

2018’in başından bu yana 9 çocuğumuzun çakmak gazı nedeniyle hayatını kaybettiğinin ve son acı olayın da Hatay’da yaşandığının altını çizen Güzelmansur önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu: “Konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar, uçucu gaz solunumunun özellikle 9-15 yaş grubunda yaygınlaştığını ve kullanım oranındaki artışın da %50-60 dolaylarında olduğunu ifade etmektedirler. Ani kalp durmalarına yol açan ve diğer uçucu gazlara göre öldürücü etkisi 3 misli fazla olan çakmak gazı kullanımı nedeniyle ülkemizde gencecik çocuklarımız hayatlarını kaybetmektedirler.”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya, “çakmak gazı kullanımını önleme ve hem gençlerimizi hem de ailelerini zararları konusunda bilinçlendirmeye dönük yapılan çalışmaları” soran CHP’li Güzelmansur’un önergesinde yer alan diğer sorular şunlar:

1.      Ülkemizde çakmak gazı bağımlısı kaç kişi vardır?

2.      Son 5 yılda çakmak gazı inhalasyonu nedeniyle yaşamını kaybeden kişi sayısı nedir? Bu ölümlerin yıl, il ve yaş itibarıyla detayları nedir?

3.      Son 5 yılda ülkemizde çakmak gazı inhalasyonu nedeniyle tedaviye alınan kişi sayısının yıl ve yaş bazındaki detayları nedir?

4.      Ulaşımı diğer maddelere göre daha kolay olduğu için gençlerimiz arasında kullanımı yaygınlaşan çakmak ve çakmak gazını 18 yaş altına temin ettiği için, son 5 yılda hakkında işlem yapılan kişi sayısı kadar kaçtır? Bunlarla ilgili yapılan işlem nedir?

Son 7 ayda Türkiye’de çakmak gazı ile hayatını kaybedenler;

7 Oca 2018 – Bartın: 16 yaşındaki B.A.

22 Haz 2018 – Sivas: 25 yaşındaki Birkan Y.

23 May 2018 – Muğla: 17 yaşındaki S.G.

03 Mar 2018 – Balıkesir: 15 yaşındaki S.K.

31 May 2018 – Balıkesir: 14 yaşındaki Ş.K.

27 Haz 2018 – Kocaeli: 17 yaşındaki M.E.Z.

27 Haz 2018 – Şanlıurfa: 17 Yaşındaki Y.Ü.

12 Tem 2018 – Tekirdağ: 11 yaşındaki Yiğit A.

03 Ağu 2018 – Hatay: 18 yaşındaki Kemal D.