Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın ana vatana katılışının 79. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün “Kırk asırlık Türk yurdu ecnebi elinde esir kalamaz” diyerek başlattığı bağımsızlık mücadelesi ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmayı devlet olmaya tercih eden bir vatanseverlik sonucunda serhat şehrimiz Hatay, tam 79 yıl önce farklı kökenden milletvekillerinin oybirliği ile anavatanın bir parçası oldu.

79. yıldönümü vesilesiyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlama törenleri Atatürk Anıtı’nda Gürcistan Halk Dansları Ekibinin kısa bir folklor gösterisi ile başladı. Hatay Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtı’na konulması ile süren program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi.

23 Temmuz 2018 Pazartesi günü saat 09.30’da gerçekleşen törene Hatay Valisi Sayın Erdal Ata’nın yanı sıra 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay,  2’nci Hudut Alayı Komutanı Albay Ahmet Gürbüz, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Doç.Dr. Lütfü Savaş,  Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu, Aydın Tetikoğlu ve Erol Özkan, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Uğur Ertekin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, kurum müdürleri, askeri erkân, Kuvayi Milliye Dernekleri, şehit ve gazi dernekleri temsilcileri ile çok sayıda Hataylı katıldı.

Aynı gün saat 10.00’da Antakya Şehitliği’nde devam eden tören, Şehitler Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başladı. Ardından Şehitlik Şeref Defteri’ni imzalayan Hatay Valisi Sayın Erdal Ata:

“Aziz Şehitlerimiz,

Yüce milletimiz binlerce yıllık tarihi boyunca zor dönemlerde destanlar yazan bir bağımsızlık tutkusuna sahiptir.

Büyük bir sadakatle vatanına bağlı olan Hatay halkı, 79 yıl önce kendisine vurulmak istenen esaret zincirini kırmış ve şanlı tarihinde yeni bir sayfa açmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kırk Asırlık Türk Yurdu Ecnebi Elinde Esir Kalamaz” diyerek sahip çıktığı Hatay, Milli Mücadele’nin ilk kurşununu atarak, Ata’sının bu mücadelede yalnız olmadığını tüm dünyaya ilan etmiştir.

Üstün bir sadakat ve vatanseverlik ile bu topraklar için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin gösterdiği yüksek karakter, bugün de yüreklerimiz de mevcuttur.

Hatay’ın ana vatana katılışının 79’uncu yıldönümü vesilesi ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, canlarını bu topraklar için veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Ruhunuz şad olsun.”

Sonrasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’ın ana vatana katılışının yıldönümü vesilesi ile gönderdiği mesaj okundu. Sayın Cumhurbaşkanımız mesajında;

“Kararlı bir şekilde yürütülen barışçı ve akılcı politikalar sayesinde 79 yıl önce Hatay’ın ana vatana katılması, Cumhuriyet’in ilanından sonra aziz milletimizin en önemli kazanımlarından biri olmuştur. Bu anlamlı gelişme siyasi ve diplomatik bir başarı olarak ülkemizin tarihinde önemli yer edinmiştir.

Bağımsız Hatay Parlamentosu’nun Hatay’ın kaderini ana vatan kaderiyle birleştiren kararıyla, Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesini şiar edinen ülkemizin uluslararası camiadaki saygınlığı ve etkinliği artmıştır.
Tarih boyunca kadim medeniyetlerin merkezi olan farklı dinleri, kültürleri ve anlayışları bünyesinde barındıran Hatay, kardeşlik ve barış içinde bir arada yaşama idealimizin sembollerinden biridir.

Hataylıların hür iradesiyle gerçekleşen kucaklaşma, aziz milletimizin birlik ve beraberliğini her şeyin üstünde tuttuğunun göstergesi olmuştur.79 yıl önce olduğu gibi bugün de, ortak değerlerimiz etrafında kenetlenerek, geleceğe aynı azim ve kararlılıkla yürüyoruz.

Hatay’ın ana vatana katılmasının yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ve Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olmak üzere bu milli dava uğruna çaba harcayan herkesi rahmetle yâd ediyor; Hataylıları ve bütün vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Programın devamında Vali Ata, il protokolü ile birlikte Şehitliği gezerek şehit kabirlerine karanfiller bıraktı ve şehit yakınları ile sohbet ederek herhangi bir talepleri olup olmadığını sordu. Milletimizin birliği, devletimizin bekası için hayatlarını ortaya koyan aziz şehitlerimizin ruhu için Kuran-ı Kerim okunması ve şehitlerimizin ruhuna dualar edilmesinin ardından şehitlikteki program, saygı atışı ile sona erdi.