Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DERTLERE DEVA ÜZÜM PEKMEZİ KAZANLARDA KAYNIYOR

Abdullah Cıla, “Her derde

Abdullah Cıla, “Her derde deva olan üzüm pekmezini tamamen doğal bir şekilde yapıyoruz ve tadına doyum olmuyor”

Son bahar ile birlikte özellikle köylerde yetişen üzümler için pekmez yapma zamanı.

Dertlere deva olan üzüm pekmezi için özellikle köylerde hummalı bir çalışma yapılıyor.

Kış ayına girilmeden ve yağmurlar başlamadan yapılan üzüm pekmezi zahmetli olduğu kadar bir o kadar da lezzetli.

Hatay’ın Yayladağı ilçesine bağlı Yeditepe Mahellesi (Bezge Köyünde) de incir ve üzümlerin geç olması nedeniyle pekmez yapma çalışmaları devam ediyor. Köy halkı kendi teknikleri ile pekmezleri önce tahta veya saç teknede çuvalın içerisine koymak suretiyle suyunu sıkıyorlar ve ardından üzüm suları kazanlarda pişiriliyor Piştikçe katılaşan üzüm pekmezi önce çamur görüntüsü ardında süzüldükten sonra ise cam parlaklığında yemeye hazır hale getiriliyor. Üzüm pekmezi kadar köpüğü de oldukça lezzetli ve iştahla yeniyor. İskenderun’da oturan Abdullah Cıla hafta sonu tatilini değerlendirerek Bezge Mahallesinde bulanan bahçelerindeki üzümü toplayarak ailesi ile birlikte üzüm pekmezi yapıyor. Zahmetli ve yorucu olduğu kadar zevkli bir iş olduğuna dikkat çeken Abdullah Cıla, “Her derde deva olan üzüm pekmezini tamamen doğal bir şekilde yapıyoruz ve tadına doyum olmuyor” dedi.

Üzüm pekmezi faydaları nelerdir?

Üzüm pekmezi; öncelikli olarak faydalı bir enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.

Metabolizma için gerekli günlük kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılar. Özellikle kansızlık, hafıza kaybı ve cinsel güç konusunda bir numaralı şifa kaynağı olan üzüm pekmezi

Aynı zamanda üzüm pekmezi kan dolaşımını da hızlandırır, damar sertliği gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük etkileri vardır.

Üzüm pekmezi kalp rahatsızlıkları riskini azaltır, kanser riskini de minimuma indirir.

Cilt sorunları da vatandaşların en çok şikayet ettiği problemler arasında gösterilir. Üzüm pekmezi; alkol, sigara ve güneş ışınlarının yaratmış olduğu cilt sorunlarını da engeller.

Üzüm pekmezi düzenli olarak tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Düzenli olarak her sabah 2 çorba kaşığı içilmesi halinde insan vücudu için gerekli ve oldukça önemli olan 80 mg kalsiyum, 2 mg demir ile 56 kcsal kadar enerji ihtiyacına denk gelmektedir.