Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CARETTA CARETTALAR MAVİ YOLCULUKLARINA UĞURLANDI

Dünyada nesli tehlike altında

Caretta Carettalar Mavi Yolculuklarına Uğurlandı

Dünyada nesli tehlike altında olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının Samandağ sahilinde yumurtlama dönemini tamamlamalarının ardından yumurtadan çıkan yavruların zorlu yolculuğuna vatandaşlar eşlik etti.

Yavru Caretta Carettaların zorlu yolculuklarını gözlemlemek isteyen gözlemciler, 31 Ağustos 2019 Cumartesi günü sabah saat 06:00’da Samandağ sahilinde toplanarak caretta carettaların zorlu yolculuklarına eşlik ettiler.

Gözlemciler arasında Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Hatay Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Bektaş Sönmez,  Samandağ Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş vardı.

Açılan caretta caretta yuvalarından çıkartılan yavrulara gözlemciler yoğun ilgi gösterdi.

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, nesli tükenme tehlikesi altında olan bu kaplumbağaların korunması gerektiğini belirtti.

Başkan Eryılmaz; “ Dünyanın en uzun sahillerinden biri olan Samandağ Sahilindeyiz.  Az önce beraber nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Celonya Midas kaplumbağalarının (Yeşil Deniz Kaplumbağası)yuvadan çıkıp maviye doğru maceralarını izledik. Nesli tükenme tehlikesi işe karşı karşıya olan bu kaplumbağaların sahilimizde güvenli bir şekilde yumurtalarını bırakması ve yumurtadan çıkıp deniz ulaşana kadarki sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için biz Samandağ Blediyesi olarak, Büyükşehir Belediyemiz ve Çevre Koruma Derneği yöneticilerimizle birlikte bu sürecin sağlanması için üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bu doğa harikası gerçekten korunması gereken kaplumbağalarımızın bundan sonraki süreçleriyle ilgili önümüzdeki yıllarda da yine aynı şekilde gelip burada yumurtalarını bırakabilmeleri için gerekli ortamın sağlanmasıyla alakalı Belediye olarak bize ne görev düşüyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da aynı hassasiyetle davranacağız.

Bununla alakalı bir çevre bilincinin, havyan sevgisi bilincinin oluşturulması gerekiyor. Bunların korunması konusunda ve dünya için, insanlık için önemli bir miras olarak hayatlarını sürdürmeleri açısından herkese bir görev düşmektedir. Bununla ilgili  herkesin hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

Bu bizim bu bölgemizin ve sahilimizin zenginliği. Biz bu zenginliğimizi korumak, yaşatmak ve dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kaplumbağaların yuvalarından çıkışı, denizle buluşmaları ile ilgili görselliği bütün dünyaya tanıtmak, göstermek istiyoruz. Bütün vatandaşlarımıza katılımlarından ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Canlılarımızı hep beraber koruyacağız. “ ifadelerine yer verdi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan caretta carettaların denize zorlu yolculuğu Antalya’nın Alanya ilçesindeki sahillerde geçen ay başlamıştı. Bu sabah ise Yeşilöz Sahili’nde iki ay önce sahile anne caretta carettalar tarafından bırakan yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. Yumurtadan çıkar çıkmaz denize ulaşmak için çaba harcayan yavru caretta carettalardan başarılı olamayanlara, bölge sakinlerinden caretta caretta gönüllüsü Güldane Şahin yardımcı oldu. Onlarca caretta carettaların denize olan yolculuğunu Şahin ve bir vatandaş takip etti. Denize ulaşan yavrular saniyeler içinde gözden kayboldu.