Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İskenderun Belediye Meclisi Toplandı

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere, dün İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplandı.

Gündemde tartışma konusu olan mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait ancak Soğukoluk’ta bulunan 15 dönüm üzerindeki yapıyı belediyenin borcuna karşılık Maliye Bakanlığına devretmek için, CHP Grubunun itirazlarına rağmen, meclisten oy çokluğu ile yetki alındı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Bülent Şimşek, kent genelinde çöp konteynırlarının çok kötü durumda olduğunu ifade ederek, çöplerin daha sık toplanması, konteynırların temizliğinin de daha sık yapılması yönünde görüş bildirdi.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, bunun gerçekten önemli bir konu olduğunu kaydederek, konteynırların çift vardiya yıkandığı bilgisini verirken, konunun her zaman takipçisi olduklarını dile getirdi. Önümüzdeki kurban bayramında daha dikkatli temizlik yapılması konusunda Envitec’e baskı yaptıklarını da söyleyen Başkan Tosyalı, bayram sonrası Ankara ziyareti gerçekleştireceklerini ve mümkünse hibe olarak çöp konteynırı alarak konteynır sayısını arttırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Müdürlük tekliflerinin okunmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemin birinci maddesi olan ‘Mülkiyeti Belediyemize ait Aşkerbeyli Mıntıkası 2488 ada 1 parsel üzerinde bulunan 30 adet taşınmazın satışı yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ oy birliğiyle kabul edilirken, söz konusu bir taşınmazla ilgili araştırma yapılması konusunda CHP’li Mecit Boğusoğlu, MHP’li Seçkin Yıldırımöz ve Ak Partili Mikail Yıldırım’dan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon, yerinde inceleme yaparak encümene bilgi verecek.

Gündemin ikinci ve üçüncü maddeleri olan ‘1.Mıntıka 1952 parsel üzerinde bulunan 2 adet taşınmazın Türkiye Muharip Gaziler Derneğine 10 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ ile ‘Mülkiyeti Belediyemize ait Savaş Mahallesi Şehit Pamir Caddesi 4 nolu Belediye İşhanında bulunan 1 adet taşınmazın İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri Ltd. Şti’ne 10 yıllığına tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ oy birliğiyle plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

Gündemin dördüncü maddesi olan ‘Mülkiyeti Belediyemize ait 2. Mıntıka 857 parsel, 3. Mıntıka 1301 parsel, Bitişik İmar 1788 ada 2 parsel ve Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi 254 parsellerin Amme alacakları Kanununun 8. Maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında, Maliye hazinesine bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ CHP grubunun red oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edilirken uzun tartışmalara neden oldu.

Milli Eğitime tahsis edilen İnal Hastanesi, Deniz Müzesi yanındaki valiliğe tahsis edilen bina ile Denizciler de il sağlık müdürlüğüne tahsis edilen binaların 25-30 yıllığına tahsis edilmesini eleştiren CHP Grubu söz konusun yerlerin en fazla 5 yıllığına tahsis edilmesinin daha doğru olacağını savunurken, meclis kararıyla tahsis süresinin düşürülebileceğini söyledi.

CHP Grubu, aynı maddede yer alan Soğukoluk’ta belediyenin borcuna karşılık Maliye hazinesine devredilmesi öngörülen yerin devrine de karşı çıktı.

Soğukoluk’ta bulunan söz konusu yer ile ilgili fotoğrafların yer aldığı slayt gösterisi de sunan CHP Grubu adına konuşan Bülent Kırmızıoğlu; “15 dönüm arazi üzerine kurulmuş eski bir manastır. Bunun etrafında 10 dönüm hazine arazisi var. Burası tahsis edildiği zaman hazinenin oradaki müsaadesiyle 25 dönüm orman alanı içerisinde kalmış bir yerin kullanımından bahsediyoruz.

15 dönümlük yeşil alan 1500 kişinin ihtiyacı. O yeşil alan İskenderun Belediyesinin tasarrufundan alınarak Milli Emlaka devir edilmesi ve milli emlakta da buranın nasıl kullanılabileceği konusunda şüphelerimiz var. Türkiye genelinde milli emlaka devredilen yerlerin halkın avantajına kullanılmadığını, yandaşlara verildiğini gözlemlemekteyiz. Burada mili emlaka böyle bir yerin tahsisinde daha sonra nasıl kullanılacağının şüphesini taşıyoruz. Burasının emlak beyan değeri çok düşük!

Söz konusu değerin idareye bir katkısı olmayacağı düşüncesiyle buranın satışından vazgeçilmesini ve bu önergenin geri çekilmesini teklif ediyoruz. Alternatif çözümler sunulabilir. Hatay Büyükşehir Belediyesi ya da Belen Belediyesinin ortak tasarrufunda burası bir sosyal donatı alanı olarak kiralama yoluyla tahsis edilebilir ve bu şekilde idareye bir katkı saylayabilecek bir noktaya gelebiliriz.

Merkezi hükümet hiçbir şekilde belediyelerden uzun veya kısa vadede borcunu ödemekle ilgili böyle bir zorunluluk getirmezken, biz bu borcu ivedilikle ödemekle ilgili kendimize misyon edinmemeliyiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu da; “Belediyeye ait hiçbir yeri satmayalım. Borç ödeme adına belediyenin mülklerini elden çıkarmayı doğru bulmuyoruz. Söz konusu yer için kamp alanı, huzur evi gibi alternatif projeler üretilebilir. Satışı doğru bulmuyoruz, madde geri çekilmeli” diye konuştu.

Belediyeye ait yerlerin satılmasına taraf olmadığını kaydeden Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da; “Soğukoluk’ta bulunan yerin metruk bina olarak yıkım kararı çıkmış, önümüze geldi. Ben hiçbir yerin satılmasına taraf değilim ama bu belediyenin bir borç yükü var. Biz bir yandan belediyemize yeni yerler de katmaya çalışıyoruz. Şu an ki kaymakamlık binası ile ziraat bahçesinin mülkiyetini talep ettik, bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Gündemin son üç maddesi olan ‘Belediyemizde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla İnsan kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin kurulması ve birimin görev, sorumluluk ve yetki esaslarını belirleyen yönetmeliğin görüşülerek gerekli meclis kararının alınması ile ilgili İnsan kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü teklifi’, ‘Fen İşleri Müdürlüğünün Görev, Sorumluluk ve Yetki Esaslarını belirleyen yönetmeliğinin meclisçe görüşülmesi ile ilgili Fen İşleri Müdürlüğü teklifi’ ve ‘İsmet İnönü Mahallesinde 3402 Sayılı Kanun Hükümlerine göre yapılacak olan kadastro güncelleme çalışmalarında kadastro ekipleriyle birlikte bilirkişi olarak görev yapmak üzere Mahalle Muhtarları hariç 6 adet bilirkişi seçilmesi ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi’ de oy birliğiyle kabul edildi.

Öte yandan, ‘Mülkiyeti Belediyemize ait Kavaklıoluk Mahallesi 1225 parselin 1631 m2 ve Düğünyurdu Mahallesi 475 parselin tamamının Amme alacakları Kanununun 8.maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında Maliye Hazinesini bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı M.Fatih TOSYALI ’ya ve Encümene yetki verilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğü teklifi’ oy birliği ile gündeme alındı ve kabul edildi.

‘Mülkiyeti Belediyemize ait Çay Mahallesi Mete Aslan Bulvarı İskenderun Plaza B blok Kat:1 25-26-27-28 ve Kat:2 29 ve 32 nolu bağımsız bölümlerin İskenderun İlçe Halk Kütüphanesi Hizmet Binası olarak kullanılması için 2 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi ile ilgili Emlak İstimlak Müdürlüğünün teklifi’ oy çokluğu ile gündeme alındı oy birliği ile kabul edildi.

‘Belediyemiz demirbaşına kayıtlı araçlarımızın eski ve yetersiz olması nedeni ile hizmetlerin aksamaması ve daha verimli yürütülebilmesi için belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere 1 adet Renault marka Megan Sedan binek aracı Devlet Malzeme Ofisinden satın alınması hususunda gerekli meclis kararının alınması ile ilgili Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü teklifi’ oy birliği ile gündeme alınıp oy birliği ile kabul edildi