Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GAZETECİLER SORDU BAŞKAN SAVAŞ YANITLADI

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı

Gazeteciler Sordu Başkan Savaş Yanıtladı

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz ekranlarında Hataylı gazetecilerle bir araya gelerek kent ve ülke gündemini değerlendirdi.

28 Haziran Cuma günü Can Çapar’ın sunduğu programın canlı yayın konuğu olan Başkan Savaş gazeteciler Tuba Alvanoğlu, Mehmet Ali Solak ve Şehmus Aslan’ın sorularını yanıtladı.

“İSTANBUL SEÇİMİNİ TÜRK MİLLETİ VE TÜRK DEMOKRASİSİ KAZANDI”

Programa yenilenen İstanbul seçimleri ile ilgili düşüncelerini paylaşarak başlayan Başkan Savaş, seçimi kazananın Türk milleti ve Türk demokrasisi olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nu da yürekten tebrik ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Ben de seçime 1 hafta kala İstanbul’da Hataylı hemşehrilerimizle buluştum. Ekrem Bey çok iyi çalıştı. Ortaya çıkan fark herkesin beklentisinin üstünde oldu. Seçimi kazanan Türk milleti yüzünü demokrasiye, bilime, sanata ilerlemeye çevirdi” diyerek seçimin kazanılmasında emeği geçen herkesi ve Ekrem İmamoğlu’nu tebrik etti.

“İDEOLOJİLERİN DEĞİL İDEALLERİN ETRAFINDA BİRLEŞTİK”

31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı’nın ortak paydayı bulabildiğini ve bunun neticesinde başarı elde ettiğini de ifade eden Lütfü Savaş, “Millet İttifakı, hak, hukuk, adalet gibi paydalarda buluştu. İdeolojilerin değil ideallerin etrafında birleştik. Başarı da böyle geldi. Daha fazla çalışarak çoğulcu demokrasiyle çalışacağız. Hatay’da bunu başarıyoruz, Türkiye’de de başarmalıyız. Hatay’ın geldiği konuma Türkiye de gelmeli” ifadelerini kullandı.

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN SEVGİ VE SAMİMİYET SÖZÜ

Kentin huzuru ve hizmeti için daha çok dayanışma içinde olmak zorunda olduklarını belirten Başkan Savaş, “Yöneticiler olarak toplumun dinamiklerine muhtacız. Çünkü başarı da başarısızlık da birlikte olur. Huzurda da hizmette de lokomotif görevi üstlenmeye devam edeceğiz. Samimiyet dilinden, sevgi dilinden taviz vermeyeceğiz. Hemşehrilerimize yalan söylemeden, dürüstçe çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZIN ALTINDA MUTLU YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZDAN OY ALDIK”

Başkan Savaş, Tuba Alvanoğlu’nun 31 Mart seçimlerindeki başarınızın sırrı nedir sorusuna samimiyetle cevap verdi. Seçimlerdeki başarının Millet İttifakı’nın başarısı olduğunu belirten Başkan Savaş, “Hatay’daki seçimin de galibi Millet İttifakı’dır. Tıpkı İstanbul’da olduğu gibi burada da milletin oyunu aldık. Ay yıldızlı bayrağımızın altında mutlu yaşayan, yüzü Ankara’ya dönük hemşehrilerimizden oy aldık. Hizmet yaparken de oy isterken de ayrım yapmadık. Seçimde de bunun karşılığını aldık.

Programın moderatörü Can Çapar’ın CHP’nin parlamenter sisteme dönüş çalışmaları ile ilgili sorusu üzerine Başkan Savaş, “Bu sistemin sağlıklı yürümediğini hangi bakanlığa giderseniz görürsünüz. Bir kişi tüm ülkenin dinamiğini götüremez. Akrabalık ilişkileriyle değil liyakatle atamalar yapılmalı. Eski sisteme dönüş için acele edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR’İN ÜRETİCİLER İÇİN PROJELERİ HAZIR

Programın ilerleyen dakikalarında Hatay Büyükşehir Belediyesinin projeleri konuşuldu. Büyükşehir’in üreticilerle ilgili neler yapılacağı sorusuna Başkan Savaş, “Kırsal kesimde yaşayan gençlerimizin iş bulmak için şehre göç etmesinin önüne geçmek istiyoruz. Seçim öncesinde zeytincilikle, hayvancılıkla, tarımla uğraşan vatandaşlarımız için neler yapacağımız söyledik. Bu vatandaşlarımız için projelerimiz hazır. Kooperatifler aracılığıyla bunu başaracağız. Hayvanlarımızın et ve süt üretimlerini arttırmak için onların tırnak bakımlarını üstleneceğiz” dedi.

2021 yılında yapılacak olan EXPO ile Hataylı üreticilerin kazanacağını sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Amanos dağlarındaki topraklar bitki, çiçek ve fidan üreticiliği için çok verimli. EXPO ve gastronomi ile birlikte şehrimize gelen turist sayısında ciddi bir artış var. Otellerin doluluk oranı bunu net bir şekilde gösteriyor” diyerek geliştirdikleri projelerin karşılığını aldıklarını belirtti.

Üretilen projelerin Hatay halkında karşılığının olduğunu da söyleyen Başkan Savaş, “Bu hafta içinde daha çok çalışmak ve üretmek için tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile STK temsilcileriyle stratejik plan çalıştayı yaptık. Biz halkımıza dokunmaya devam edeceğiz. Projelerimizi anlatacağız. Hem üreticiler hem de tüketiciler kazanacak” dedi.

Gazeteci Şehmus Aslan, Başkan Savaş’a İskenderun’un ulaşım sorunları ve yurt dışından gelen anguslar ile ilgili soru sordu.

“İSKENDERUN TRAFİĞİNİN RAHATLAMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Hatay Büyükşehir Belediyesinin İskenderun trafiği için ilgili STK ve odalarla temas halinde olduğunu ifade eden Lütfü Savaş, “Seçimin sona ermesi ve yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hazırladığımız projeyi hayata geçireceğiz. Battı çıktılarda 2 revizyon yapacağız. Projenin daha iyi olması için çalışmaya devam ediyoruz. Aldığımız kararları elbette değiştirebiliriz. Önemli olan trafiğin rahatlaması ve vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması” dedi.

Şehre gelen anguslar ile ilgili Hatay Valisi Rahmi Doğan ile görüştüğünü de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, konunun çözümünün Ankara’da olduğunu belirtti.

“MECLİS ÜYELERİ VE BAŞKAN ADAYLARININ LİSTELERİNE MÜDAHELE ETMEDİM”

Başkan Savaş, gazetecilerden gelen Büyükşehir meclis üyelerini doğru seçiliyor mu sorusuna yanıt olarak;  “Bu zamana kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadım. Meclis üyeleri seçiminde kaos çıktı ancak ben bu konuda etkili olmadım. Sadece meclis üyesi değil belediye başkan adayları konusunda da fikrimi belirtmedim ve iyi ki de söylememişim” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ BAZI İLÇELERDE KAYBETMELERİNİN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Seçim döneminde toplama sandık talebinde bulunduğunu ve genel merkeze konuyu taşıdığını da dile getiren Başkan Savaş, bu talebinin gerçekleşmemesinden dolayı da bazı ilçeleri kaybettiklerini belirtti.

Savaş sözlerinin devamında ise, “Genel merkeze gidip, genel başkan yardımcıları ve MYK üyelerine demokrasi istediğimi söyledim. Daha sonrasında tüm ısrar ve çabalarımla beni kırmayıp teftiş etmek üzere birini görevlendirdiler. Hatay’da bir takım çalışmalar yapıldığında talebimin haklı olduğu kanısına varıldı. Sonrasında duydum ki çalışmayı yapmamışlar. Bu problemler İskenderun, Payas ve Dörtyol’u kaybetmemize sebep oldu” açıklamalarında bulundu.

“EXPO, HATAY’IN TİCARETİNE VE TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”

EXPO hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “EXPO, Hatay’da birçok alanda yerelden kalkınmaya katkı sağlayacak. İskenderun ve Antakya’da olacak olan dev organizasyon hem genele hem de yerele hizmet edecek. İskenderun’a gelen insanlar dünya mutfağını tanırken, UNESCO’nun tescillediği şehirlerin ve Baharat Yolu’nun mutfağını tanımış olacak. Yapılan diğer alanda ise Hatay’ın mutfağı misafirlere tanıtılacak. EXPO, Hatay’ın ticaretine ve turizmine önemli katkılar sağlayacak.  Bu önemli organizasyonda Arkeopark, fidancılık, tıbbi aromatik bitkiler, çiçekçilik ve fuar merkezi olacağından dolayı Hatay’ın avantajı çok fazla. Biz fidancılık ve çiçekçiliği bilimsel anlamda kooperatifler aracılığıyla pazarladığımız zaman EXPO’yu sadece 5 ilçeye değil 15 ilçeye yaymış olacağız. Yerelden kalkınma modelini uygulayabildiğimizde Hatay, Türkiye’ye adını duyurmuş olacak. En geç Eylül ayında inşaata başlamayı düşünüyoruz. İnşaatı 14 ayda bitirmek istiyoruz” dedi.

“HADO’NUN HAYATA GEÇEBİLMESİ İÇİN 6-7 AYLIK BİR SÜREYE İHTİYACIMIZ VAR”

HADO’nun son durumu hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “HADO’nun hayata geçebilmesi için 6-7 aylık bir süreye ihtiyacımız var. Bürokrasiyi tamamlama ve fiziki yapıların tamamlanması en az 7 ay sürecek. Bu işi ya bir iş dünyasının iyi ekibi ile ya da biz kendimiz yapacağız. Bizim burada para kazanma gibi bir düşüncemiz yok. Amacımız HADO ile Hatay’ın ekonomisine, ticaretine ve turizmine katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.

Diğer siyasi partiler ile hiçbir şekilde düşman olmadığının altını çizen Başkan Savaş, Hatay’a daha iyi hizmet edebilmek adına rakip olduklarını, Hatay’ın birlik ve beraberliği için hep birlikte hizmet etmek istediğini belirtti.

Hatay’da raylı sistemin olup olmayacağı konusunda sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, bu sistemin hayata geçmesi için önemli ölçüde maddi imkânlarının olması gerektiğini belirtti.

Eğitim ve siyasi hayatında eşi Prof. Dr. Nazan Savaş’ın önemli bir rol üstlendiğini belirten Başkan Savaş, frekans olarak farklı olsalar da ortak noktada buluştukları ve insanları kucaklama adına aynı hayat felsefesinde olduklarını ifade etti.

Gazeteci Solak’ın “İçerisinde bulunduğumuz ekonomik durum projeleri etkileyecek mi” sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “Fuarlarda çok başarılı değiliz ama gastronomi, EXPO ve HADO ile desteklendiği zaman başarılı olacağız. 5 sene önce bunları konuşamazdık şimdi konuşabiliyoruz, demek ki ilerleme kat ediyoruz. Hiçbir şey sistemsiz olmaz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki ruhunu yakaladığımızda tereddütsüz iktidarız. Bizim için kimin nereye baktığı ve inancı önemli değil, bizim için önemli olan insanlarımızın ülke menfaatleri doğrultusunda ay yıldızlı bayrak altında birleşmesidir” dedi.

“HATAY HALKI BİZE GÜVENİYOR, O GÜVENİ SARSMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Aslan’ın “Görevinizi yaptıktan sonra eve gittiğinizde başınızı yastığa rahat koyabiliyor musunuz” sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “Gözü dışarda ve parada olan bir adam olmadım. Şehir dışına gittiğimde yalnız giderim ama özel ve ekonomik hayatıma dikkat ederim. Eşim de o konuda çok mütevazıdır. Rabbime hesabımı rahat verdiğim için rahat uyuyorum. Biz peygamber değiliz her şeyi mükemmel yaptığımızı da söyleyemeyiz ama Türkiye şartlarının üstünde çalışıyoruz. Bu kadar parasızlığa ve bu kadar düzensiz bir seçim kampanyasına rağmen Hatay halkı bize %55 küsur oy vermiş ise demek ki Hatay halkı bize güveniyordur. O güveni sarsmamak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“SURİYE MESELESİNE HARCANILAN PARA 2 MİLYON İNSANIMIZA İŞ KAPISI AÇARDIK”

Alvanoğlu’nun Suriye konusunda düşüncelerini sorması üzerine görüşlerini ifade eden Başkan Savaş, “Bununla ilgili bir çıkış yaptım ama o çıkışta politik bir beklenti yatmıyordu, benim milli refleksim yatıyordu. Ben milliyetçi bir insanım, ülkemi ve insanlarımı seviyorum. Bayrağını seven, yönü Ankara’ya dönük olan, bu ülke için üreten ve ‘Bu ülke benimdir’ diyen herkesi seviyorum. Böyle bir coğrafyada kendi vatanından kaçıp da buraya sığınan ama sığındığı günden itibaren de bizim sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sıkıntılarımıza sebep olan, doğurganlık oranı bizden 4,5-5 kat fazla olan, hesaplara göre bundan 12 yıl sonra bizden daha fazla nüfusa sahip olacak olan bir toplum için benim söyleyeceğim şudur; vatandaşlık verilmesin, savaş bitene kadar bakılsın ama savaş bittikten sonra da hepsi kendi ülkelerine gönderilsin. Bugüne kadar ülke olarak Suriye meselesi için 40 milyar dolar para harcamışız. Bu para ile en az 1 buçuk – 2 milyon insanımıza iş kapısı açacak fabrikalar kurardık. Ben çok kritik bir şehrin belediye başkanıyım. Geçmişteki birçok hesabı önüme koymak zorundayım. Benim ülkeme bağlı demografik yapıyı bilmek zorundayım. 2038 yılında referandum var mı yok mu bilemiyoruz, varsa ona göre önlem almak zorundayım. Beni burada seçmiş insanlar adına bunu düşünmek zorundayım” dedi.

“BİZ BU SENE YİNE ŞAMPİYONLUĞA OYNAYACAĞIZ”

Programın sonunda Hatay’ın spor alanındaki başarılarına değinen Başkan Savaş, “Spor Toto 1. Lig play-off finalini kaybettiğimiz zaman hiç üzülmedim, nasipsiz dayak bile yenmez. O gün beni gururlandıran şuydu, Türkiye’deki 81 ilin 80’i bizim yanımızdaydı. Biz gönüllerin şampiyonu olduk. O mütevazı kadromuz ile kora kor bir mücadele yaptık ama galibiyeti kaybeden biz olduk. Bütün spor dallarında başarıya odaklandık. İlhan hocamız ile devam ediyoruz. Tekliflere rağmen Hatayspor’da kalmayı tercih etti ona teşekkür ediyoruz. Bu sene işimiz daha zor. Biz bu sene yine şampiyonluğa oynayacağız” açıklamalarında bulundu.

Başkan Savaş, Şanlıurfa’da vatani görevini yaparken şehit düşen İskenderunlu Uzman Çavuş Mehmet Dursun’a Allah’tan rahmet yakınlarına da başsağlığı diledi.

Gelecek sürecin kritik olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Biz hem ülkemizin hem de şehrimizin bu güçlüğü aşacağına inanıyorum. İbadette olduğu gibi şehri ve ülkemizi yönetirken de birbirimizle omuz omuza olmalıyız. Hem ülkemizin hem de şehrimizin geleceğinin daha güzel olacağına inanıyorum. Önümüzdeki süreç bizim daha çok kenetlenmemiz gereken bir süreçtir. Hemşehrilerime 31 Mart’taki teveccühlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hem ben hem de partimin seçilmiş diğer başkanları daha çok çalışmalıyız. Çünkü bizi çok çetin bir 5 yıl bekliyor. Göğsümüzü her türlü sıkıntıya karşı siper etmemiz gerekiyor” dedi.