Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

RAMAZAN AYINDA SAĞLIĞI ELDEN BIRAKMAYALIM

RAMAZAN AYI İÇİN ÖNERİLERİMİZ

RAMAZAN AYI İÇİN ÖNERİLERİMİZ :

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarında değişiklikler olsa da yeterli ve dengeli beslenmek önemli.

Ramazan ayında bireylerin yaş ,cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken protein,karbonhidrat,yağ ,vitamin ve mineral oranları değişmemektedir, bu yüzden oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için 2 ana ve 1 ara öğünün yapılması önemlidir.

Bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı ,ortalama 18 saate çıkarmaktadır ,sahur öğünü kan şekerinin hızlı düşmemesi ve açlık hissinin daha erken oluşmaması için mutlaka yapılmalıdır. Gün içinde gerekli olan besin değerlerinin karşılanması için gece ara öğünü de atlanmamalıdır.

  • Sahur öğününde uzun süre tok tutması için yumurta, peynir, esmer ekmek, yulaf ezmesi gibi tahıl ürünleri, yoğurt, süt gibi besinler tüketilebilir.

 

  • Sahurdan sonra susuzluk hissinin daha erken oluşmaması için fazla miktarda tuz tüketiminden, konserve, salamura türü besinlerden, aşırı yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durulması gerekir.

 İftar zamanı yaklaştıkça kan şekeri çok düşük olduğundan vücut fazla miktarda besin yemek ister. Bu yüzden yapılan yanlışlardan biri hızlı yemek yemektir. Beyin doyma sinyalini ancak 15-20 dakika sonra verir. Fazla besin tüketilmemesi ve hazımsızlık gibi şikayetlerin olmaması için yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi önemlidir

 

  • İftar sonrasında şişlik ve mide bulantısı gibi sorunların olmaması için peynir, zeytin, çorba, hurma gibi hafif besinler ile başlanmalıdır. Çorba içildikten sonra yemeğe 10-15 dakika ara verilmesi midenin rahatlaması için önemlidir.

 

  • Beslenmede unutulmaması gereken en önemli konu ise su tüketimidir. İftardan sahura kadar 8-10 bardak su mutlaka tüketilmelidir. Su içme ihtiyacını unutturacak fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

  • Ramazan boyunca mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için pişirme yöntemlerine de dikkat etmeliyiz.Kavrulmuş,tütsülenmiş ve kızartılmış besinler yerine ızgara ,buğulama ya da fırında tercih edilmeli.  

 

  • İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yaparak sindirim sisteminize yardımcı olmalısınız.