Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SAĞLIKLI BESLEN,MUTLU OL ..

Sağlık mutluluğun temel taşıdır

Sağlık mutluluğun temel taşıdır ve toplumun kalitesini arttırmakta sağlıklı beslenmenin önemi kacınılmazdır.Sağlıklı  beslenme vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi için gerekli olan besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ vitamin, mineral ve su) yeterli ve dengeli miktarda almaktır. Vücudumuzun tüm besin öğelerine ihtiyacı vardır. Bu yüzden tek taraflı beslenmek (Sadece Karbonhidrat veya sadece yağ alarak) yanlıştır. Kişi enerjisini karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlar. Bu besin öğelerinin günlük alım düzeyleri bizim için çok önemlidir. Her bireyin kendine özgü enerji gereksinmesi vardır. Ayrıca bireylerin günlük alması gereken vitamin mineral oranları farklılık göstermektedir.

FAKAT diyette doğru bilinen yanlışlar oldukça fazla:

Ekmek kilo aldırır – YANLIŞ
Ekmek temel enerji kaynağımız olan kompleks karbonhidratların en önemli kaynağıdır. Ekmek yemeyen kişilerin yine tahıl grubunda olan tahıl ürünlerini, makarna, pilav gibi yemekleri daha çok tükettikleri gözlenmektedir.

Sadece esmer ekmek yiyorum, kilo aldırmıyor – YANLIŞ
Kilo vermeyi hedefleyen herkes öncelikle beyaz ekmek yerine esmer ekmek tüketmeye başlar. Ama burada atladıkları bir nokta vardır. Esmer ekmeğinde kalorisi vardır ve hatta beyaz ekmekle aynıdır. Burada ki en önemli fark esmer ekmek beyaz ekmeğe göre posa içerdiğinden daha fazla tokluk hissi vermektedir.

Light ürünlerin kalorisi yoktur, istenildiği kadar yenilebilir – YANLIŞ
Light ürünlerin kalorisi sıfır demek değil, kalorisi azaltılmış demektir. Bazı diyet ürünlerin kalorisi fazla ve tuzu kısıtlanmış olabilir. Bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır, ancak yağ ve un oranı artmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir.

Protein ağırlıklı yemek çok sağlıklı kilo kaybı sağlar – YANLIŞ
Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağ da vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.

Sabahları aç karnına limonlu su veya greyfurt suyu içmek zayıflatır – YANLIŞ
Hiçbir besin yağ yakmaz. Kafein içeren besinlerin kısa süreli metabolizmayı artırıcı özelliği vardır.Bu özellik vücuda alınan besinlerin yakımını hızlandırmaktadır. Fakat limon ve portakalın böyle bir özelliği yoktur. Limon ve greyfurtun asitli yapısı mide asidini artırarak, açlık hissini artırır. Limon ve greyfurtun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır, ancak soğuk ya da ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur

Toplumdaki bireyler göz önüne alındığında  özellikle kadınların fazla kilolarından kurtulmak istediği gözlemlenmektedir.

FAZLA KİLOLARINIZ MI ? DERT DEĞİL…

Bu güne kadar bir çok defa kilo vermeyi denediniz ama başaramadınız.Kilo vermek için her yolu denediniz,hatta hiçbir şey yemediğiniz zamanlar bile oldu.Yapılması gerekenden çok daha fazla fiziksel aktivite yaptınız yinede başaramadınız.Bazı denemeleriniz de ise istediğiniz başarıya ulaştınız fakat daha sonra fazlası ile geri mi aldnız ?Bu tür olaylar günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmeye başladı.Çünkü insanlar ,daha ince ve güzel görünmek için aynı zamanda da sağlıklı olmak için birçok diyet denemektedirler.Ama yapılan bu uygunsuz diyetler hem sonuç vermemekte hem de insanların sağlığını bozabilmektedirler.

İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER:

-Pazaretsi sendromundan kurtulun ve psikolojiniz hazırlayın

İnsanlar bir şey yapmaya kalkıştıklarında hep pazartesi başlamak gibi bir alışkanlıkları vardır.Diyet konusunda da aynı hatayı yapmayın.Önemli olan aynanın karşısında geçtiğinizde psikolojinizi hazır hissettiğiniz an diyet yapmaya başlayabilmenizdir.

YAŞAM BİÇİMİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Çocukluğumuzdan itibaren belli alışkanlıklarımız oluştuğu için diyet yaparken bunlardan kurtulmak zor olacaktır.Bu nedenle uzun vadeli düşünüp ilk olarak yeme alışkanlıklrımızı değiştirmeliyiz.Diyetinizin bu şekilde başarılı olma ihtimali yükselecektir.

KÜÇÜK PORSİYON KAVRAMI OLUŞURUN:

Toplumumuzda alışkanlık haline gelen ,tabağındakinin hepsini bitirmek kavraı bireylerin kilo almasına sebep olmaktadır.Tabağınızda yemek bırakmamak için küçük tabakları kullanın.ayrıca yemekerliniiz koyarken kepçe değil yemek kaşığı kullanın.BU sayede ne miktarda tükettiğinizi daha iyi takip edebilirsiniz.

SADECE BELİRLİ DÖNEM İÇN DEĞİL hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz bir yaşam tarzı benimseyin.İnsanlar genelde belirli özel günlerden önce ,yaz aylarından önce veya eşleri istedikleri zaman diyet yapmaya meyillidir.Bu tür durumlarda da şok diyet diye adlandırrılanhem sağlığı bozan hem de çoğunlukla işe yaramayan diyet uygulamaktadırlar.Önemli olan sizi strese sokmayacak ve yaşamınızın sonuna kadar size öze olan diyeti uygulamaktır.

-Hareketli bir yaşam tarzınız olsun

Aşırıya kaçmadan formda kamayı sağlayacak egzersizleri uygulayın.Vücudunuza ayıracak her gün 30 dakikanız olsun.Eğer gerçekten zamanınız olmuyorsa  yürüyen merdivenler yerine normal merdivenleri kullanın,arabanızı yıkatmak yerine kendiniz yıkayın,ev temizliğini daha sık yapın,hafta soları ailenizle beraber yürüyüşe çıkın.HAYATInızı fiziksel aktivite haline getirmek sizin elinizde .Evin içinde telsiz telefonla konuşurken bile sabit değil ayakt5a sağda solda yürüyün.Gördüğünüz gibi aslında yapabileceğiniz aktivite çok fazla.

UNUTMAYIN ;uygulanan diyetlerin başarısız olmasının en büyük nedenlerinden biri hazır olmayan psikolojidir.İlk olarak kendinize inanmalısınız..

Sağlıkla kalın..