Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ODA VE VERGİ KAYDIYLA EMEKLİLİĞİN YOLU AÇILACAK

CHP Hatay Milletvekili Mehmet

Oda ve Vergi Kaydıyla Emekliliğin Yolu Açılacak

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 2000’den önce BAĞ-KUR tescili olmayan ancak vergi veya oda kaydı bulunan esnaf için oda veya vergi kaydıyla borçlanarak emekli olmasının yolunu açacak kanun teklifi verdi.

Oda ve Vergi Kaydıyla Emekliliğin Yolu Açılacak

CHP’li Güzelmansur’un TBMM Başkanlığı tarafından da kabul edilerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Kanun Teklifi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa geçici madde ekleniyor. Eklenen geçici maddeyle sigortalılıkları 04.10.2000 tarihinde başlatılan esnafımızdan bu tarihten önce oda ve vergi kaydı bulunduğu halde BAĞ-KUR kaydı bulunmayanlara borçlanma imkânı sağlanıyor. Bu durumdaki esnafa teklifin kanunlaştığı andan itibaren 6 aylık başvuru süresi tanınıyor. Bu süre içinde müracaat ederek oda ve vergi kaydını belgeleyen esnafa hesaplanan prim borçları için de tebliğ tarihinden itibaren bir yıllık sürede ödeme yapma olanağı sağlanıyor.

Binlerce Esnaf Bu Yasayı Bekliyor

Benzer nitelikli yasal düzenlemenin daha önce de yapıldığını hatırlatan Güzelmansur Kanun Teklifi’nin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: “Bu yasal düzenlemelerden haberdar olmama, maddi olanaksızlık veya başvuru süresini kaçırma gibi nedenlerle söz konusu imkândan yararlanmayan esnafımızın sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle, 04.10.2000 tarihinden önceki oda ve vergi kayıtlarını belgelemek ve hesaplanacak primlerini ödemek kaydıyla geçmişe dönük borçlanma imkânı sağlayacak bir yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır.”

Güzelmansur Kanun Teklifi ile ilgili şu açıklamada bulundu: “TBMM Başkanlığı tarafından da kabul edilerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen Kanun Teklifim ile, bir yandan borçlanılan sürelerin emeklilik hesabına dâhil edilmesi diğer yandan da sigorta başlangıcının geriye götürülmesi suretiyle binlerce esnafımızın mevcut kanunlara göre erken emekli olmasının yolu açılacak.”