Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DUYGULARINIZ MI AÇ YOKSA MİDENİZ Mİ ?

”Duygusal Açlık”, mide hacminiz

”Duygusal Açlık”, mide hacminiz dolu olmasına rağmen üzüntü, öfke, stres, can sıkıntısı, yalnızlık,aşk acısı  gibi sebeplerden dolayı yapay bir açlık hissetme ve aşırı yemek yeme durumudur. Kilo problemlerinin esas nedenlerinden biridir ve mutlaka tespit edilmelidir.

Duygusal açlık , açlık ve tokluk kavramlarından oldukça uzaktır. Kişi yemekten yeni kalkmış olsa bile olumsuz duygularıyla başa çıkabilmek için farkında olmadan yeme eylemini sürdürür. Doygunluk hissinin farkında değildir .

Bu tür durumlarda yiyecekler karnımızı doyurmaktan daha fazla iş yapmaktadır,yemekler aynı zamanda duygularımızı beslemektedir.

Duygusal yeme herhangi bir fiziksel belirti değildir,yemek yemeye yönlendiren duygulardır.

FİZİKSEL VE DUYGUSAL AÇLIK ARASINDAKİ FARK:

Fizyolojik olarak meydana gelen açlık, bedenin bir tepkisidir. Duygusal açlık ise olumsuz duygu durumlarıyla tetiklenen ve kişi tarafından oluşturulan açlıktır.

Duygusal yemek, sanki o anda doyurulması ve tatmin edilmesi bir açlık türünü getirir, ancak fiziksel açlık kendisini doyurmak için bekleyebilir

Duygusal yeme, arkasında suçluluk duygusu bırakabilirken, fiziksel olarak aç olduğunuzda yemek yemek bu duygulara yer vermez,tatminkarlık sağlar.

Fiziksel açığı sebzeden meyveye her türlü besinle yok etmeniz mümkün,fakat  duygusal açlıkta genellikle belli yiyeceklere yöneliniyor.

Fiziksel açlık, boyun altından başlayan bölgede etkisini gösteriyor (Karın guruldaması gibi…) ,duygusal açlık ise boyun üstündeki bölgelerde etkisini gösteriyor. (Çikolata yemeyi hayal etmek gibi…)

 

CANINIZ SIKKIN OLDUĞUNDAN HEP AYNI BESİNİ Mİ TÜKETMEK İSTİYORSUNUZ ?

Yapılan araştırmalar sonucunda bunun ne anlama geldiği ortaya çıkmış durumda..

“Canım peynir ve tuzlu kraker çekiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Kafam karışık ve hayal kırıklığına uğradım.”

“Canım et ürünleri tüketmek istiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Sinirliyim.”

“Canım dondurma yemek istiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Huzura ihtiyacım var.” “Canım kahve ve çikolata çekiyor.” Bu ne anlama geliyor? “Çok mutsuzum ve ilgiye ihtiyacım var.”

“Bol miktarda mısır gevreği tüketmek istiyorum.” Bu ne anlama geliyor? “Çok stresliyim.”